poniedziałek, 4 lutego 2013

Ciasteczka orkiszowe z jagodami goji i orzechami włoskimi


Pyszne,choć  nie grzeszące urodą, zdrowe ciasteczka z orzechami i jagodami goji.
Polecam:)

Składniki:

2 szklanki mąki razowej,orkiszowej
2 zółtka
1 jajko
100 g margaryny Kasia
2 łyżki jogurtu koziego
1/2  szklanki cukru kryształu
szczypta soli
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
3 łyzki jagód goji

Margarynę siekamy nożem,dodajemy do mąki. Wbijamy jajko,dodajemy żółtka,jogurt,cukier,szczyptę soli,na końcu orzechy i jagody goji.Zagniatamy ciasto i wstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia.Piekarnik ustawiamy na 150 C. Z ciasta formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego ,lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce.Na każdy krążek ciasta możemy nałożyć kawałki orzechów lub jagody goji.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy nasze ciasteczka przez ok.15-20 min.
Upieczone i wystudzone przekładamy delikatnie do pojemnika na ciasteczka.Szczelnie je zamykamy,będą długo kruche.
Ciasteczka,jak napisałm wyżej,nie są zbyt reprezentacyjne,ale są pyszne i zdrowe. Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz