czwartek, 12 lipca 2012

Bakłażan zapiekany z kaszą kuskus,kurczakiem i ogórkiem

Bardzo smaczne danie z bakłażanem w roli głównej:) 
Polecam:)

Składniki:

2 bakłażany
1 pierś z kurczaka
2 ogórki kiszone
przyprawa "Chilli &garlic grinder" w skład której wchodzą: chilli,pieprz czarny,sól morska,czosnek
oliwa lub olej
sok z cytryny
ugotowana kasza kuskus (ok.3 szklanek)

Bakłażany umyć ,wyciąć środkowy miąższ.Wydrążone bakłażany posolić,skropić sokiem z cytryny i oliwą.Odstawić.Miąższ z bakłażanów pokroić w kostkę.Pierś z kurczaka również pokroic w kostkę.Na patelni rozgrzać oliwę,wrzucić pokrojoną pierś ,smażyć chwilę,potem dodać miąższ z bakłażana,dusić do miękkości.Na końcu dorzucić pokrojone w kostkę ogórki  oraz kaszę kuskus.Wymieszać.Doprawić jeszcze do smaku.

Przygotowane wcześniej bakłażany napełnić kuskus z dodatkami.Naczynie żaroodporne skropić oliwą.Ułożyć w nim napełnione kaszą bakłażany,wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok 30-40 min w 180 C (lub krócej ,w większej temperaturze).



5 komentarzy:

  1. zjadłabym takiego bakłażanka, oj zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem ciekawa jak smakuje ten ogórek kiszony w farszu, muszę kiedyś wypróbować, bo Twoje bakłażany wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakuje dobrze,ogórek sprawdza się w takim farszu:) Polecam i dziękuję anemon:)

    OdpowiedzUsuń