wtorek, 17 stycznia 2012

Czerwona kapusta z orzechami i parmezanem


Zainspirowana sałatką z czerwoną kapustą i orzechami,znalezioną w Tescowym miesięczniku,zrobilam taką oto pyszną salatkę z migdałami,orzechami i parmezanem.
Polecam:)


Składniki:

1 kubek kapusty czerwonej z jabłkiem (miałam z Dawtony)
mała garść orzechów pecan
pół malej cebuli
mała garść płatków migdałowych
łyżka posiekanego szczypiorku i natki pietruszki lub kolędry(może też być suszona)
parmezan(maly kawałek)
trochę oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku


Kapustę odcedzić z wody.Orzechy posiekać(na grubsze,większe kawałki).Parmezan zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Cebulę pokroić w półkrążki.Kapustę wymieszać z orzechami,dodać cebulę,szczypiorek,pietruszkę,skropić oliwą,posypać wszystko parmezanem.Smacznego:)




4 komentarze:

  1. mój mały siostrzeniec uwielbia czerwona kapustę, spróbuję zrobić dla niego Twoja wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się,że Ci się ten pomysł podoba.Moje dzieci niestety nie chciały takiej zjeść,ale to pewnie dlatego,że one lubią taką tradycyjną,bez "egzotycznych" dodatków:).Mi i małżonkowi jednak bardzo smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bym chetnie sprobowala ;))

    OdpowiedzUsuń