niedziela, 8 stycznia 2012

Quinoa z brokułami,sosem jogurtowym i migdałami


Od mojego pierwszego wpisu o komosie ryżowej upłynęło już trochę czasu,ale nadrabiam zaległości i zaczynam przepisem łatwym,smacznym i pożywnym.
Komosa sama w sobie jest mało wyrazista w smaku,trzeba więc potrawę z nią wzbogacić odpowiednią ilością przypraw,by całość tworzyła przyjemny posiłek ,by zdrowa komosa smakowała nam tak jak sobie tylko zamarzymy.
Ja zrobilam ostry,czosnkowy sos jogurtowy,który w połączeniu z brokułami i prażonymi orzechami nadał calemu posilkowi z komosą wyrazistego smaku.
Polecam:)

Składniki:

1 kubek komosy ryżowej
5 kubków wody


1 brokuł
3 cebulki wiosenne razem ze szczypiorkiem
4-5 dość duże ząbki czosnku
1 szklanka jogurtu greckiego
sól i pieprz

orzechy pecan (pół szklanki)
platki migdałowe (pół szklanki)

Wodę zagotować w dość dużym garnku.Do gotującej wody wsypać komosę ryżową,gotować na malym ogniu przez ok.20 minut.Po tym czasie garnek zestawić z ognia i pozostawić komosę w garnku na ok.10 min.
Różyczki brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie.Odcedzić.Migdały oraz posiekane orzechy sprażyć na suchej patelni.
Jogurt wymieszać  z przeciśnietymi ząbkami czosnku oraz posiekanymi cebulkami i szczypiorkiem.Doprawić solą oraz pieprzem.
Komosę nałożyć na talerz,na komosie ułożyć rożyczki brokuła,całość polać sosem jogurtowym,na końcu posypać wszystko prażonymi orzechami.

Smacznego:) I na zdrowie:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz