czwartek, 24 listopada 2011

Złote chipsy z dyni



No i są również chipsy z dyni:)
Pyszne,złote, idealne dla dużych i małych.
Gorąco polecam:)

Składniki:

Spory kawałek dyni(u mnie ok.700 g)
1 miarka (łyżka) oliwy z oliwek
szczypta papryki w proszku
l


Dynię pokroić na mniejsze kawałki,z każdego kawałka,ostrym nożem odcinać cieniutkie plasterki.Potem z każdego plasterka delikatnie odciąć skórkę(można zrobić na odwrót,czyli najpierw odciąć z większych kawałków skórę a potem pokroić na plasterki).Plasterki dyni włożyć do miski i skropić je oliwą,posypać papryka,wymieszać.Plasterki ułożyć na patelni Tefal ActiFry i ustawić czas pieczenia na 30-35 minut.Od czasu do czasu sprawdzić czy nie trzeba otworzyć pokrywy i przemieszać plasterków dyni drewnianą łopatką.Upieczone posypac solą.Przyjemnego chrupania:)





7 komentarzy:

  1. Pysznie! Szkoda że nie mam frytkownicy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa wersja. Piękne, apetyczne i z pewnością smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki dziewczyny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda,pyszna i zdrowa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy18/9/14

    Jeszcze zdrowsza będzie bez tłuszczu.Robię to w następujący sposób: obieraczką do warzyw kroję chipsy, układam je na poszczególne "talerze" suszarki do grzybów, nacieram delikatnie czosnkiem (lub nie), posypuję solą ,ewentualnie pieprzem, papryką , ziołami i suszę ok. 4 h w zależności od tego jak chrupkie mają być chipsy.Pięknie odstają od foremek i są bardzo smaczne. Polecam, sama sprawdziłam.

    OdpowiedzUsuń