czwartek, 20 października 2011

Zupa krem z dynią,papryką i boczkiem



Jakoś tak się złożyło,że mało znam dynię od kuchni:)
Jednak od dzisiaj to się zmieni bo to właśnie  dzisiaj ugotowałam pyszną zupę krem,z dynią, papryką,boczkiem i chorizo (które ostatnio coś często gości w naszej lodówce). Zupa wyszła naprawdę pyszna,bardzo aromatyczna i syta.Wszystkim nam przypadła do gustu:)
Pieczona dynia z boczkiem to naprawdę coś pysznego, zdecydowanie podniosła walor smakowy tej zupy.

Festiwal Kuchni Brytyjskiej 2011 


Składniki:

1-1,5 kg pokrojonego w kostkę miąższu dyni
1 papryka czerwona
1 cebula
4 małe ząbki czosnku
2 ziemniaki
1 litr bulionu
3 plasterki boczku(użyłam duńskiego Danepark)
oliwa
sól,pieprz oraz czerwona,sproszkowana papryka do smaku


Do posypania zupy:

3 plasterki boczku
1 małe pętko hiszpańskiej chorizo
1 duży ząbek czosnku
2 kromki razowego lub zwykłego chleba
szczypiorek



Na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia wykładamy pokrojoną dynię,polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek,przykrywamy pokrojonymi plasterkami boczku. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy dynię z boczkiem w tem. 180 stopni C do czasu aż dynia będzie miękka a boczek ładnie zrumieniony.Na patelni rozgrzewamy następną porcję oliwy,dorzucamy pokrojoną drobno cebulę oraz paprykę.Przyrumienioną cebulę z papryką przekładamy do dużego garnka,wlewamy bulion rosołowy oraz upieczoną dynię z boczkiem.Ziemniaki obieramy,myjemy i ścieramy na dużych oczkach,dodajemy do bulionu z warzywami.Wszystko gotujemy jeszcze przez ok.10 min.Doprawiamy solą,pieprzem i papryką.Zestawiamy garnek z ognia i wszystkie składniki miksujemy.Przygotowujemy posypkę:boczek,chorizo i czosnek drobniutko kroimy,podsmażamy na oliwie,do chrupiącego boczku z chorizo dorzucamy pokrojony w kostkę chleb,chwilę razem jeszcze podsmażamy i posypujemy przelaną do talerza zupkę.


Smacznego :) 

3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna ta zupka :) podoba mi się ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie zapraszam Cie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię najbardziej kremowe zupy.

    OdpowiedzUsuń