Tak się czasami zastanawiam dlaczego dzieci tak bardzo lubią panierki?
Czy dlatego,że chrupiące?
Czy może dlatego,ze samo mięso nie jest dla nich zbyt atrakcyjne a te w panierce tak fajnie wygląda?
W każdym bądź razie moje dzieci panierki lubią i chyba nie prędko to się zmieni:)
Dzisiaj przepis na małe kotleciki cytrynowo-imbirowe w panierce rzecz jasna:D
Składniki:
2 pojedyńcze filety z kurczaka
sok z połówki cytryny
1 kawałek swieżego imbiru
1-2 ząbki czosnku
1-2 ząbki czosnku
papryka suszona oraz sól do smaku
jajko,mąka oraz bułka tarta do panierki
Filety umyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem,pokroić w paski lub kwadraty,wrzucić do miski.Imbir i czosnek przecisnąć praską,sok z imbiru i czosnku połączyć z sokiem cytrynowym,natrzeć kawałki filetu,posolić oraz opruszyć papryką,wymieszać.Kawałeczki z piersi kurczaka obtoczyć najpierw w mące,potem w roztrzepanym jajku,na końcu w bułce tartej.Smażyc na oleju na złocisty kolor, po usmażeniu położyć na papierowy ręcznik w celu odsączenia z tłuszczu.Smacznego:)
Wyglada genialnie, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuń