piątek, 23 września 2011

Rosół (nie) zwykły



Niedziela zawsze będzie mi  się kojarzyła z rosołem,moja mama zawsze gotowała rosół w niedzielę.
Albo wtedy,kiedy byłam chora:)
Teraz ja staram sie, by zawsze w niedzielę był u nas rosołek.I to taki rosołek,w ktorym jest bardzo mało tluszczu,pomomo,iż gotuję go na tłustych kurczakach z supermarketu:)


Składniki:

Pół kurczaka(u mnie 2 udka,skrzydelko i grzbiet)
2 duże marchewki
2 duże pietruszki
2 małe cebule
korzeń selera naciowego(u mnie 2 małe kawałki)
sól i pieprz
Vegeta(ilosć według uznania)
przyprawa do zup Winiary
posiekana natka pietruszki(ilosć wedlug uznania,moze być również suszona)


Mięso czyscimy,myjemy,wkładamy do dużego garnka i zalewamy taką iloscia wody,by mogło się gotować na małym ogniu przez ok. pół godziny.Po tym czasie wode z gotowania wylewamy,mięso płuczemy,wkładamy ponownie do garnka,wlewamy wode(ok.2 litrów),wkładamy oczyszczone warzywa i gotujemy ponownie na malym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie.Po tym czasie doprawiamy rosoł przyprawami,na samym końcu dodajemy natke pietruszki.Tak ugotowany rosół jest czysciutki,mało tlusty,wspaniały.
Gorąco polecam:)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam rosołek :) tego sposobu gotowania nie znałam :) jutro wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń