piątek, 23 września 2011

Łosos pieczony ze szparagami



W Londynie znowu obniżka na szparagi więc nie mogłam nie skorzystać i zrobiłam dzisiaj lososia zapiekanego ze szparagami.
Wiedzialam,że będzie dobre:) I było.
Polecam.


To taki przepis,w którym można sobie ilosć  składników dopasować do własnych potrzeb...

Skladniki:

3 duże filety z łososia ze skórką
pęczek szparagów
2 cebulki wiosenne razem ze szczypiorkiem
1 cytryna
sol i biały pieprz do smaku
oliwa z oliwek



Łososia posolić,popieprzyć,polac sokiem z połowy cytryny.Odstawić.
Szparagi umyć,odciąć grube,twarde końcówki.
Dno naczynia żaroodpornego skropić oliwą.Ułożyć filety(skórka do dołu),na filetach poukładać szparagi,szparagi posypać drobniutko pokrojonym szczypiorkiem,wszystko jeszcze raz skropić drugą połówką cytryny i polać oliwą.Naczynie przykryć folią i wstawić do piekarnika i piec do czasu aż szparagi i łosos bedą miękkie(u mnie 180 stopni C).
Smacznego:)



2 komentarze: