niedziela, 18 września 2011

Prosty sufflet czekoladowy


Bardzo proste do wykonania i smaczne zarazem.
Bez mąki,smietany i proszku do pieczenia.
Warto zrobić,szczególnie,jesli ma to być ten pierwszy raz,tak jak to bylo u mnie:)


Skladniki:

3 duże jajka
100 g dobrej,słodkiej,ciemnej czekolady
100 ml mleka
2 lyżki drobnego cukru do wypieków
masło do wysmarowania foremek
cukier puder do posypania foremek od wewnątrz

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Dno oraz boki foremek smarujemy masłem,posypujemy cukrem pudrem.
Czekolade wkładamy do rondelka,wlewamy mleko i na malutkim ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia się czekolady,dobrze mieszamy.
Białka oddzielamy od żółtek.Żółtka ubijamy z jedną łyżką cukru do białosci.Białka ubijamy z drugą łyżką cukru,tak by powstała sztywna piana.Delikatnie,mieszajac łyżką,łączymy białka z żółtkami.
Potem dodajemy rozpuszczona czekoladę,również bardzo delikatnie mieszamy.Gotową masę jajeczno -czekoladową wlewamy do foremek i wstawiamy do gorącego piekarnika,pieczemy przez 20 minut(nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia!!!)Sufflet bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno,chyba nawet bardziej mi smakował na zimno...
Z podanych składnikow wyszly 4 sufflety.Moje foremki sa standardowej wielkosci.
Smacznego:)



2 komentarze:

  1. Suflet wciąż przede mną. Twój przepis wydaje się być prosty i zachęca, będę więc mieć go na uwadze podczas próby! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzymam kciuki w takim razie:)

    OdpowiedzUsuń