niedziela, 18 września 2011

Indyk z warzywami zapiekany w cieście francuskim



Przypomniałam sobie o zamrożonej rolce ciasta francuskiego i stworzyłam takie oto danie:)
Bardzo smaczne,aromatyczne,mocno warzywne,nie omieszkam również napisać-godne polecenia:)


Składniki:

1 rolka ciasta francuskiego

300 g filetów z piersi indyka(można zastąpić kurczakiem)
7 plasterkow hiszpańskiej kiełbaski chorizo
100 g pokrojonego w krążki pora(użyłam mrożonego)
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
4 garści mrożonego groszku
2 ząbki czosnku
1 lyżka sosu sojowego
odrobina pikantnego sosu piri-piri
1 łyżka sosu Tomato&Worcester Table Sauce
1 średniej wielkości ogórek kiszony
1 łyżka wody z ogórków
1 kostka rosołowa
sol i pieprz do smaku


Filety czyścimy,myjemy i kroimy w paski,na niewielkiej ilości oleju podsmażamy filety i dodajemy plasterki chorizo.Dolewamy 500 ml wody,wrzucamy kostkę rosołową.Gdy kostka sie rozpuści dorzucamy pokrojonego w krążki pora,groszek,pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pietuszkę.Wszystko razem dusimy do miękkosci warzyw.Doprawiamy przyprawami,na samym końcu wrzucamy drobniutko pokrojonego ogórka razem z wodą oraz przeciśnięty czosnek.Solimy,pieprzymy,jesli osiągnęliśmy zamierzony ,ulubiony smak,zageszczamy nasz farsz łyżką maki rozrobionej z niewielką ilością wody.Gotujemy parę minut.
Okragłe naczynie żaroodporne wylepiamy ciastem francuskim(spód oraz boki),wlewamy farsz i zalepiamy górę pozostałym ciastem.Smarujemy mlekiem lub jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piecyka.Pieczemy przez ok.30 min lub do czasu aż ciasto sie ładnie zrumieni.Podajemy na ciepło.Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz