czwartek, 15 września 2011

Naleśniki orkiszowe z dżemem truskawkowym


Takie nalesniki robię mniej więcej od czasu ,kiedy poznałam make orkiszowa,czyli jeszcze dokładniej, od ponad roku:)
Są naprawdę dobre,mogę nawet powiedzieć- idealne.
W smaku prawie wcale nie różnią się od zwykłych naleśników,a dodatek maki orkiszowej sprawia,ze są zdrowsze,podobno...:)
Polecam

Składniki :

200 g maki pszennej chlebowej
100 g maki razowej orkiszowej
500 ml mleka
200 ml wody
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju

no i oczywiście dżem truskawkowy:)


Maki wymieszać,stopniowo dolewać mleko i wodę,wbić jajka,mieszać  do uzyskania gładkiego ciasta nalesnikowego. W razie konieczności dolać odrobinę wody i mleka.Na kocu wlać łyżkę oleju i jeszcze raz ciasto porządnie wymieszać (można mikserem).Na gorącą patelnie wlewać porcje ciasta nalesnikowego,usmażyć nalesniki,powinno wyjść 12 sztuk.Najlepsze z dżemem truskawkowym (własnej roboty,rzecz jasna).


Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Anonimowy26/5/13

    Fajne:)a co powiecie na mus z czarnego bzu zamiast dżemu truskawkowego:)dostępny oczywiście na www.anielskieprzysmaki.pl

    OdpowiedzUsuń