środa, 28 września 2011

Gołąbki



Gołąbki to takie danie, którego często nie robię i może własnie dlatego tak bardzo nam smakują...
Do tych gołąbków,a własciwie do farszu dodałam odrobine ostrego sosu piri-piri,co nadało im trochę mocniejszego charakteru:)


Składniki:

2 kapusty włoskie
500 g mięsa mielonego wieprzowego(mięsamoże być więcej)
2 szklanki ryżu(z czubkiem)

2 duże cebule
5 ząbkow czosnku
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
lyżeczka ostrej papryki suszonej
łyżeczka majeranku
szczypta tymianku
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka oregano
łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki sosu piri-piri
1 łyżka sosu Tomato& Worcester table sauce
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka Vegety


podkładka na gołabki do garnka


Zaczynamy od ugotowania ryżu(gotujemy go według zaleceń producenta lub według swoich upodobań:))
Przygotowujemy farsz:Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy lub oleju,cebulę drobniutko kroimy i wrzucamy na patelnię razem z listkami laurowymi oraz zielem angielskim,gdy cebula się ładnie zrumieni dodajemy mieso mielone,mięso podsmażamy razem z cebulą,można dolać odrobinke wody,doprawiamy przyprawami.Mięso łaczymy  z ryżem,doprawiamy jeszcze raz do smaku przyprawami i przecisnietym przez praske czosnkiem.
Liscie kapusty delikatnie odrywamy,myjemy i zalewamy wrzątkiem.Odcinamy twarde częsci.


Na liscie nakładamy farsz,zwijamy liscie, najpierw zakładamy na siebie czesci dłuższe potem któtsze

Do dużego  garnka wlewamy wodę(gdzies 2 cm od dna) i wkładamy podkładkę do gołabków.


 Zwinięte liscie kapusty z farszem układamy w  garnku na podkładce

Garnek przykrywamy pokrywką,i zagotowujemy wodę,zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu aż kapusta zmięknie(nie potrwa to długo,kapusta włoska jest delikatniejsza od zwykłej).W razie koniecznosci dolewamy wode.Gołąbki są doskonałe z sosem pomidorowym,ja zrobiłam sos pomidorowo-bazyliowy.
Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam gołąbki, ale strasznie dużo z nimi pracy ;) Pozdrawiam, miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki:)To prawda,jest trochę pracy ale za to jak potem smakują:):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja wczoraj robiłam gołąbki,tylko że z białej kapuchy ;D :) Pysznie twoje wyglądają mmm :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak wyglądaja tak smakowały.Musze wkrótce zrobić powtórkę:D

    OdpowiedzUsuń
  5. No jasne zrobisz większą ilość to będziesz miała spokój z gotowaniem na dwa lub trzy dni hihi ;)

    OdpowiedzUsuń