środa, 7 września 2011

Chleb orkiszowy na zakwasie


Dzisiaj upieklam moj chleb orkiszowy.
Jesli tylko mam pod reka make orkiszowa,to mam rowniez ten chleb.
Chleb jest bardzo dobry,sprezysty ,dlugo zachowuje swiezosc,bardzo nam smakuje.
Dzisiaj troszke go przypieklam:)





Skladniki:

400 g zakwasu zytniego(moj byl gesty)
200 g maki pszennej chlebowej
200 g razowej maki orkiszowej
200 ml przegotowanej,letniej wody(czasami daje nawet 300 ml wody-ale robie to tylko wtedy gdy mam bardzo gesty zakwas lub gdy chce by chleb mial duze dziury:))
1 plaska lyzka soli
1/2 lyzeczki ciemnego,brazowego  cukru(lub miodu)




Skladniki dokladnie wymieszac lyzka.Miske przykyc lniana sciereczka i pozostawic do wyrosniecia(podwojenia objetosci) na ok. 1-2 godziny.Po uplywie tego czasu ciasto ponownie wymieszac lyzka i przelozyc do wysmarowanej maslem i posypanej platkami owsianymi keksowki.Ponownie pozostawic do wyrosniecia.Przed wlozeniem do pieca posmarowac wierzch ciasta chlebowego oliwa  posypac platkami owsianymi lub ulubionymi ziarnami(slonecznikiem,sezamem,itp).Keksowke wstawic do zimnego piekarnika,Nastawic tem. 200 st.C i piec przez ok 1 godzine.Wyciagnac chleb z formy i dopiekac jeszcze przez ok.10-20 min. Smacznego:)
Wszystkie skladniki na ciasto dokladnie mieszamy

Bardzo odpowiada mi konsystencja ciasta gestego ale 
wciaz lejacego sie,a poniewaz chleb pieke w keksowce 
wiec taka gestosc ciasta jest dozwolona:)

Ciasto po pierwszym wyrosnieciu



Ciasto po drugim wyrosnieciu ,juz w keksowce















7 komentarzy:

  1. Piękny!! Robię jako następny:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie,jestem ciekawa jak Ci wyjdzie:)Jeszcze podpowiem,ze na taka ilosc ciasta lepsza jest dluzsza keksowka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy chleb nawet inaczej wygląda...dobre składniki i pewna gwarancja smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda:)
    Pozdrawiam i dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada super, zaraz zabieram sie do pieczenia, wczoraj udalo mi sie dorwac spelt flour,wiec tym razem bedzie zakwasowy orkiszowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglada super, zaraz zabieram sie do pieczenia, wczoraj udalo mi sie dorwac spelt flour,wiec tym razem bedzie zakwasowy orkiszowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super,trzymam kciuki w takim razie:)

    OdpowiedzUsuń