wtorek, 6 września 2011

Makaron z cukinią


W Londynie już Jesień.
Na dworze szaro,buro i nijako.
Dlatego u nas na obiad był dzisiaj fajny,zielony makaron z cukinią,pestkami dyni,cytryną i czosnkiem.Ot taki lekki,wiosenno-letni obiad,na przekór pogodzie:)


Składniki:

Makaron (użyłam makaronu 4 jajecznego-Tradycyjnego)
2 średniej wielkości cukinie
2 duże ząbki czosnku
1 cytryna
garść pestek dyni
sól i pieprz do smaku
oliwa
trochę startego parmezanu 
można też dodać swoje ulubione dodatki (ja na przykład dodałam trochę szczypiorku i bazylii) 


Cukinię umyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem,odciąć końcowki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Na lnianą ściereczkę nałożyć cukinię, sciereczkę zwinąć i odcisnąć sok.

Cytrynę wyszorować,zetrzeć skórkę.Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.Makaron ugotować według zaleceń producenta,podczas gotowania makaronu naszykować patelnię z oliwą.Ugotowany makaron odcedzić i gorący przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą.Do gorącego makaronu dodać cukinię,startą skórkę z cytryny,rozgnieciony czosnek,szczypiorek z bazylią oraz uprażone pestki dyni.Pozostawić na patelni i mieszać do czasu aż cukinia zmięknie.Doprawić solą,pieprzem i sokiem z cytryny.Przed podaniem posypać startym parmezanem.
Smacznego:)

2 komentarze:

  1. O takie danie to coś dla mnie Pycha !!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziejuje Ewa...i smacznego:)

    OdpowiedzUsuń