poniedziałek, 23 października 2017

Pumpkin pie

Amerykanki, jesienny  deser mam i ja :) 
Myślę, ze chyba mi się w końcu  udał.
Połączenie wytrawnego ciasta kruchego ze słodkim,  dyniowym, lekko pikantnym wypełnieniem smakuje przepysznie. 
Polecam :) 

Składniki :

Kruche ciasto :

350 g mąki pszennej (plain flour) 
1 płaska łyżeczka soli
200 g masła (użyłam polskiego masła)
100  ml zimnej wody plus 2 kostki lodu 

Dyniowe wypełnienie :

650 g pure z  pieczonej dyni hokkaido
250 ml słodkiej śmietanki (single cream )
2 płaskie łyżki cukru
170 g ciemnego cukru
2 jajka
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 plaska łyżeczka mielonego imbiru
1 plaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 
1/2 łyżeczki soli



Kruche ciasto:

Do miski wsypać przesianą mąkę,  dodać sól oraz pokrojone w male kawałeczki zimne, twarde  masło.  Zagnieść ciasto dolewając wodę. Jednolite, wyrobione  ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy.

Rozwałkowanym płatem ciasta wyłożyć okrągłe naczynie żaroodporne do tart. Wystającą część ciasta delikatnie odkroić. Pozostałe ciasto można e wykorzystać do mini tart, na przykład :)
Wyłożone w formie ciasto delikatnie ponakłuwać widelcem.


Piekarnik nagrzać do 220 C.

Do miski włożyć pure z dyni, dodać jajka, cukry, śmietankę, sol oraz pozostałe przyprawy. Delikatnie wszystko  zmiksować lub wymieszać.


Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić wyłożone ciastem naczynie .


Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec pumpkin pie przez około 40-50 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wystudzić.


Podawać z bitą śmietaną :)



Jesiennego smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz