wtorek, 17 października 2017

Muffinki z dynią i jabłkami

Takie muffinki dyniowe zrobiłam w tym sezonie już trzy razy, są bardzo smaczne, a z dodatkiem kawałeczków jabłek są nawet jeszcze smaczniejsze :) 
Trafila mi sie niestety dynia o niezbyt pomarańczowym oraz troszkę wodnistym miąższu ale na szczęście muffinkom to nie zaszkodziło  ;)

Skladniki :

1,5 szklanki mąki pszennej (plain flour ) 
1 duże jajko
300 ml pure z pieczonej  dyni (średnio gęste ) 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
50 ml oleju
1 płaska łyżeczka zmielonego cynamonu
1 płaska łyżeczka zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry

2 średniej wielkości winne jabłka
cukier i cynamon

Do miski wsypać przesianą mąkę, dodac wszystkie suche składniki. Wymieszać.


Następnie dodać pure z dyni, jajko, olej .


Wymieszać, by składniki się połączyły i powstało jednolite ciasto. 


Jabłka obrać i pokroic w drobna kosteczkę. 

Ciasto przelać do silikonowych foremek na babeczki lub umieszczonych w foremce papilotek. 
Na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka i posypać je cukrem z cynamonem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut.


2 komentarze: