Takie muffinki dyniowe zrobiłam w tym sezonie już trzy razy, są bardzo smaczne, a z dodatkiem kawałeczków jabłek są nawet jeszcze smaczniejsze :)
Trafila mi sie niestety dynia o niezbyt pomarańczowym oraz troszkę wodnistym miąższu ale na szczęście muffinkom to nie zaszkodziło ;)
Skladniki :Trafila mi sie niestety dynia o niezbyt pomarańczowym oraz troszkę wodnistym miąższu ale na szczęście muffinkom to nie zaszkodziło ;)
1,5 szklanki mąki pszennej (plain flour )
1 duże jajko
300 ml pure z pieczonej dyni (średnio gęste )
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
50 ml oleju
1 płaska łyżeczka zmielonego cynamonu
1 płaska łyżeczka zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
2 średniej wielkości winne jabłka
cukier i cynamon
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodac wszystkie suche składniki. Wymieszać.
Następnie dodać pure z dyni, jajko, olej .
Wymieszać, by składniki się połączyły i powstało jednolite ciasto.
Jabłka obrać i pokroic w drobna kosteczkę.
Ciasto przelać do silikonowych foremek na babeczki lub umieszczonych w foremce papilotek.
Na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka i posypać je cukrem z cynamonem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut.
MMM..wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
OdpowiedzUsuń