sobota, 22 kwietnia 2017

Sernik pomarańczowy


Smaczny, prosty serniczek z dodatkiem skórki pomarańczowej oraz cząstek pomarańczy :) 

Składniki :

2 kremowe serki  Philadelphia ( po 180 g) 
2 jajka
szczypta soli
2 płaskie łyżki słodziku Stewia
3 łyżki białej mąki orkiszowej 
sok z polowy dużej pomarańczy 
1 pomarańcza 
2 łyżki soku z cytryny 

1 kubek kwaśnej śmietany 12 lub 18 %  ( 175 g) 
2 łyżki cukru bądź słodzik do smaku

sok z polowy dużej pomarańczy
starta skórka z dużej pomarańczy
1 łyżeczka słodziku stewia 
sok z polowy cytryny

Blaszkę posmarować masłem a następnie oprószyć mąką.
Jajka ubić ze szczyptą  soli, oraz stewią , na puszystą, gęstą pianę. Do ubitej piany wmiksować partiami serek, sok pomarańczowy, sok z cytryny,  na końcu dodać mąkę, zmiksować na gładką masę.
Blaszkę wstawić do większego naczynia żaroodpornego.
Połowę masy serowej wlać do blaszki, na niej ułożyć cząstki pomarańczy, potem wlać pozostałą masę.



Do większego naczynia wlać wodę i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika.
Piec przez około 30-40  minut.

W tym czasie, na patelnię  wlać sok z pomarańczy oraz cytryny, dodać  starta skórkę z dobrze umytej i sparzonej pomarańczy oraz łyżeczkę słodziku. Smażyć chwilkę na średnim ogniu.


Śmietanę wymieszać z cukrem lub słodzikiem,  dodać przesmażoną skórkę pomarańczową, dobrze wymieszać. Tak przygotowaną śmietanę wylać na piekący się sernik i zapiec przez jeszcze około 5-8 minut.



Upieczony sernik całkowicie wystudzić.
Przed podaniem udekorować listkami mięty.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz