Smaczny, prosty serniczek z dodatkiem skórki pomarańczowej oraz cząstek pomarańczy :)
Składniki :
2 kremowe serki Philadelphia ( po 180 g)
2 jajka
szczypta soli
2 płaskie łyżki słodziku Stewia
3 łyżki białej mąki orkiszowej
sok z polowy dużej pomarańczy
1 pomarańcza
2 łyżki soku z cytryny
1 kubek kwaśnej śmietany 12 lub 18 % ( 175 g)
2 łyżki cukru bądź słodzik do smaku
sok z polowy dużej pomarańczy
starta skórka z dużej pomarańczy
1 łyżeczka słodziku stewia
sok z polowy cytryny
Blaszkę posmarować masłem a następnie oprószyć mąką.
Jajka ubić ze szczyptą soli, oraz stewią , na puszystą, gęstą pianę. Do ubitej piany wmiksować partiami serek, sok pomarańczowy, sok z cytryny, na końcu dodać mąkę, zmiksować na gładką masę.
Blaszkę wstawić do większego naczynia żaroodpornego.
Połowę masy serowej wlać do blaszki, na niej ułożyć cząstki pomarańczy, potem wlać pozostałą masę.
Do większego naczynia wlać wodę i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika.
Piec przez około 30-40 minut.
W tym czasie, na patelnię wlać sok z pomarańczy oraz cytryny, dodać starta skórkę z dobrze umytej i sparzonej pomarańczy oraz łyżeczkę słodziku. Smażyć chwilkę na średnim ogniu.
Śmietanę wymieszać z cukrem lub słodzikiem, dodać przesmażoną skórkę pomarańczową, dobrze wymieszać. Tak przygotowaną śmietanę wylać na piekący się sernik i zapiec przez jeszcze około 5-8 minut.
Upieczony sernik całkowicie wystudzić.
Przed podaniem udekorować listkami mięty.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz