czwartek, 15 grudnia 2016

Roladki z makaronem i winną żurawiną



Połączenie żurawiny z chrzanem odkryłam jakiś czas temu, a tym razem wykorzystałam ten duet do przygotowania takich pysznych roladek.
Roladki są niezwykle soczyste,  i maja pyszny, żurawinowo - chrzanowy smak. 
Polecam :)


Składniki:

4 duże, świeże,  pojedyncze filety z kurczaka
1 słoiczek żurawiny do mies ( u mnie z winem : Classic Cranberry and Port Sauce ) 
5 płatów makaronu do lazanii
1 czubata  łyżka tartego chrzanu
żółty, starty ser ( 3/4  szklanki ) 
sól
pieprz
2 łyżki oleju do smażenia  ( u mnie kokosowy) 
natka pietruszki do dekoracji
nitka do obwiązania roladek

Makaron gotujemy do miękkości, zalewamy zimną wodą, odcedzamy.

Filety myjemy, pozbawiamy błonek, wycieramy papierowym ręcznikiem.
Każdy filet układamy na folii spożywczej, bezbarwnej, i rozbijamy tłuczkiem do mies, uważając by nie przerwać mięsa. Każdy rozbity filet solimy, pieprzymy i pokrywamy warstwą chrzanu, następnie posypujemy startym serem.


Na serze układamy płaty makaronu , makaron smarujemy żurawiną. Zbyt wystające boki makaronu zawijamy do środka.



Filety z makaronem i żurawiną zawijamy by powstały roladki, związujemy nitką , najlepiej wzdłuż oraz wszerz.


Na patelni rozgrzewamy olej , na rozgrzany olej kładziemy przygotowane roladki, smażymy z każdej strony na złocisty kolor, uważając, by zbyt szybko się nie przypaliły.


Z usmażonych roladek ściągamy delikatnie nitkę.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Roladki świetnie smakują tuz po przyrządzeniu polane sosem z żurawiny,ale rowniez można je pokroić w plastry i zjeść na zimno :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz