poniedziałek, 12 grudnia 2016

Paprykowe miseczki ciecierzycą i pomidorkami napełnione

Pyszne, zdrowe, kolorowe :) 


Składniki :

1 puszka ugotowanej ciecierzycy (400 )
1 mała garść drobno posiekanej cebuli
200 g pomidorków koktajlowych
3 papryki ( czerwona, zielona, żółta )
1 ser feta 200 g
lubczyk suszony do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
mielona, czerwona papryka do smaku
szczypta chili
mała garść drobno posiekanych listków bazylii
mała garść startego żółtego sera 
kilka pomidorków do dekoracji 
świeże listki  bazylii 

Papryki umyć, przekroić na pól, wydrążyć gniazda nasienne, oczyścić. Z górnych części odciąć ogonki,
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zrumienić, potem  dodać odsączoną z wody ciecierzycę, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem, lubczykiem, chili praz posiekaną bazylią. Dodać umyte pomidorki koktajlowe, zmniejszyć ogień..


Ser feta pokroić na małe kawałki, dodać do ciecierzycy oraz pomidorków. Wymieszać. Patelnię zestawić z ognia.
Do każdej polówki papryki nałożyć farsz z ciecierzycy, sera oraz pomidorków,
Napełnione części papryk ułożyć na blaszce do pieczenia, na wierzchu , pomiędzy pomidorkami, poukładać paseczki startego żółtego sera  i wstawić do piekarnika.


Zapiekać przez około 30 minut w 180 C.

Podawać  na ciepło lub na zimno. Obie wersje bardzo smaczne :)




4 komentarze:

  1. Ojej Ale mi dogodzilas! Cudowne sa i mam nadzieje ze wykorzystam Twój pomysl bo ostatnio nie mam veny na ciekawe dania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo potrawa jest bardzo smaczna :)

      Usuń
  2. Jakie ładne i smakowite te miseczki, a na dodatek po jedzeniu nie trzeba ich zmywać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he, no właśnie, miseczki lądują w żołądku :D

      Usuń