piątek, 18 listopada 2016

Zdrowe ciastka gryczane z czekoladowymi groszkami



Mam w domu sporo mąki gryczanej, którą kupiłam jakiś czas temu i pomyślałam, że warto upiec jakieś zdrowe  ciasteczka :) 
Pomyślałam teżże molasses mogłaby dobrze smakować z mąką gryczaną i w sumie dobrze pomyślałam, bo ciasteczka wyszły naprawdę pyszne :) 
Takie trochę inne , ale pyszne - jak podsumowało moje dziecko :)
Tak więc polecam , ze szklanką mleka wręcz idealne 😊

Składniki:


210  g  maki gryczanej

120 g masła
1 duże jajko
1.5  łyżki Molasses
szczypta soli
1 opakowanie mlecznych groszków czekoladowych (100 g) 
2 łyżeczki cukru waniliowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej do wypieków


Masło zmiksować z molasses , dodać jajko, sól, cukier waniliowy. na końcu mąkę gryczaną oraz proszek do pieczenia wraz z sodą , wymieszać, potem jeszcze dodać czekoladowe groszki, zagnieść ciasto. 

Ciasto będzie  dość klejące.  

Naoliwioną dłonią formować z ciasta male kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego .
Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość znacznej odległości i delikatnie je spłaszczyć .

Blaszkę wstawić do nagrzanego, do 170 C , piecyka i piec przez około 15-20 minut. 

Upieczone ułożyć na kratce i  poczekać , aż wystygną. 

Ciasteczka najlepsze są takie troszkę chrupiące. 






Są pyszne :) 



6 komentarzy:

  1. Kocham takie ciasteczka! A gryczane to Ameryka!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż jestem ciekawa smaku, nigdy nie próbowałam niczego co było robione na bazie maki gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czas to nadrobić i spróbować :)

    OdpowiedzUsuń