wtorek, 17 marca 2015

Babka cytrynowo makowa z szafranowym lukrem



Najlepsza babka cytrynowa na świecie :) 
Z makiem, cytryną, limonką i lukrem  cytrynowym z szafranem.
Przez kilka dni smakuje tak jak w dniu upieczenia, jest wilgotna i zwarta i jednocześnie  rozpływa się w ustach. 
Piekłam te babkę już kilkakrotnie ale ta jest wyjątkowa ze względu na lukier, zazwyczaj robiłam z lukrem cytrynowy bez dodatków. 
Polecam :)

Składniki :

120 g masła plus dodatkowo do wysmarowania foremki na babkę
2 cytryny
1 limonka
225 g drobnego cukru do wypieków plus 3 łyżki do syropu cytrynowego
3 duże  jajka
200 g mąki pszennej tortowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu greckiego
około 3/4 szklanki cukru pudru
solidna szczypta szafranu
1 łyżka suchego maku
kandyzowana skorka z cytryny i limonki do posypania lukru


Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą
1 cytrynę i limonkę  wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z nich skórkę, którą dodamy później  do ciasta. 
Do kubka włożyć szafran i wcisnąć sok z polowy cytryny i polowy limonki. Odstawić, od czasu do czasy zamieszać.


Masło utrzeć z dodatkiem cukru,  gdy będzie pulchne dodać skórkę z cytryn, jajka, Cały czas miksować na małych obrotach. Potem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt , mak oraz sok z polowy limonki i cytryny.. Gdy składniki się połączą ciasto wylać do foremki i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika. Piec przez około 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.



Gdy ciasto będzie w piekarniku, na około 10 minut przed wyciągnięciem,  do rondelka wcisnąć sok z pozostałej cytryny, dodać 3 łyżki cukru i zagotować. Gotować chwilę na małym ogniu by syrop troszkę zgęstniał.  
Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć z blaszki. Patyczkiem zrobić kilka dziurek i wlać do nich syrop, pozostałym syropem polać całą, ciepłą jeszcze babkę. 
Gdy szafran zabarwi sok z cytryny, dosypać cukier puder i wymieszać by powstał lukier. Powstanie ładny, żółty kolor. 
Gdy babka wystygnie polewamy ją lukrem szafranowym, który nie tylko pięknie wygląda ale również ma bardzo dobry smak. Na końcu ozdabiamy naszą Wielkanocną Babkę kandyzowaną skórką z cytryny i limonki. 
Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Bajeczna babka, dodany mak przełamuje monotonię kolorystyczną. Mój małżonek sam zjadłby połowę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No faktycznie, gdyby nie ten mak to by była cała żółta, od stop do głów :D
      Dziękuję za dobre słowo :)

      Usuń
  2. No z takim lukrem to naprawdę jest zupełnie wyjątkowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lukier mnie również bardzo pozytywnie zaskoczył :) Od jakiegoś czasu unikam sztucznych barwników a wokół nas jest sporo fajnych produktów które śmiało możemy wykorzystać do zabarwiania ozdób z cukru i nie tylko :)

      Usuń