piątek, 13 lutego 2015

Naleśniki jaglano-lniane


No i znowu naleśniki :)
 Ale naleśniki maja większe powodzenie u moich dzieci niż chleb, więc trzeba sobie radzić :) 
Tym razem z kaszy jaglanej i kleiku z siemienia lnianego. Bardzo smaczne i zdrowe.
Polecam :) 


Składniki : 

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka kleiku z siemienia lnianego (1 łyżka siemienia lnianego zalana 1 litrem -gotowana na małym ogniu przez ok. 1 godzinę )
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
150 ml gorącej wody
sól do smaku

Do miski, w której będziemy robić ciasto naleśnikowe , dodajemy  kaszę jaglaną  oraz kleik z siemienia lnianego, mieszamy razem . Do tak powstałej masy dodajemy jajko, mąkę, sol oraz gorącą wodę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą  aby powstało gładkie ciasto naleśnikowe.


Patelnię rozgrzewamy, dodajemy niewielka ilość oleju i na bardzo gorący wlewamy ciasto naleśnikowe, smażymy je  do momentu aż brzegi nalesnika  zaczną odchodzić od  ścianek patelni, wtedy naszego nalesnika przewracamy na drugi bok. Podczas smażenia ciasto naleśnikowe z kaszy jaglanej i kleiku z siemienia lnianego będzie się rozwarstwiać, jednak to nie zniszczy struktury ani   idealnego okrągłego kształtu  naleśnika. Usmażony naleśnik  będzie przypominał  wyglądem haftowana, okrągłą serwetkę :).



Naleśniki jaglano-lniane, po usmażeniu  mają jasny, złocisty  kolor,gdy je potrzymamy na patelni troszkę dłużej, ale nie tak długo żeby się przypaliły, zamienią się w chrupiące i smaczne wafelki. Takie jaglano-lniane naleśniki są doskonale z dżemem imbirowym albo pomarańczowym ale równie dobrze smakuj bez żadnych dodatków.
Z podanych składników możecie usmażyć  około 10 naleśników.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz