czwartek, 6 czerwca 2013

Makaron w sosie pomidorowo - serowym ( spaghetti napoletana )


Proste i zarazem bardzo smaczne danie:)
Inspiracją do jego przygotowania był przepis w książce "Znane i nieznane Dania kuchni włoskiej " której posiadaczką jestem od kilku miesięcy:)
Przymierzam się do zamieszczenia wpisu poświęconego tej ciekawej książce, a tymczasem 
polecam przygotowanie tego smacznego i prostego dania :)

Składniki:

2 puszki pomidorów w zalewie własnej (Plum tomatoes - 400 g każda puszka )
400 g  makaronu (ja użyłam do  spaghetti ale najlepszy z rodzaju grubych: penne, rurki, świderki)
1 cebula
4 ząbki czosnku
200 g białego sera (ja użyłam twarogu ale najlepszy ricotta)
2 łyżki oliwy
świeża bazylia (ja użyłam suszonej)
suszony lubczyk
sól do smaku
starty parmezan (ok. 4 łyżek)

Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Powinna być lekko zrumieniona. Pomidory przełożyć do miski i rozgnieść je widelcem, potem wlać na patelnię z cebulą. Dodać rozgnieciony czosnek, lubczyk, bazylię - jeśli jest suszona. Świeżą dodajemy pod koniec. Na małym ogniu dusić pod przykryciem przez ok. 30 min. W między czasie ugotować makaron w większej ilości osolonej wody, ugotowany na pół twardo makaron odcedzić ale zostawić 1 szklankę wody z gotowania makaronu. Ser rozgnieść widelcem, dolać wodę z gotowania makaronu, wymieszać by powstała gładka masa. Do sera dodać połowę sosu pomidorowego oraz parmezan, wymieszać. Dodać ugotowany makaron oraz resztę sosu. Posypać świeżą bazylią (jeśli mamy). Danie jest proste i bardzo smaczne. Pyszne na ciepło oraz na zimno. Można przygotować dzień wcześniej. Smacznego:)


5 komentarzy:

  1. Proste, szybkie i sycące. Taki przepis sprawdza się w każdych okolicznościach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie sera i pomidorów... A do tego makaron, coś dla mnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń