piątek, 17 maja 2013

Pieczeń ze szparagami i jajkiem


Smaczna, ładnie wygląda na stole, idealna na  jakieś szczególne dni :)

Składniki:

300 g namoczonej w wodzie i dobrze odciśniętej czerstwej bułki lub chleba
650 g mielonego mięsa wieprzowego
4 jajka
1/2 szklanki mleka
200 g zielonych szparagów
1 łyżka Vegety
1 łyżeczka soli
sól, pieprz do smaku
1 łyżka czerwonej, suszonej papryki
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżka majeranku
garść mrożonego groszku

Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną.
Szparagi umyć, osuszyć. Odciąć grube, twarde końcówki.
3 jajka ugotować na miękko.
Do mięsa dodać 1 surowe  jajko, chleb, przyprawy (Vegeta, lubczyk, papryka, sól, pieprz, majeranek). Dodać również taką ilość  mleka by masa zrobiła się luźniejsza i łatwa do układania i formowania w keksówce. Dobrze wszystko wymieszać. Dno keksówki wyłożyć częścią masy mięsnej, na mięsie położyć 3-4 szparagi, przykryć kolejną częścią mięsa. Na środku ułożyć 3 jajka a po bokach po 2 szparagi.


Potem znowu nałożyć masę mięsną. Wierzch ozdobić szparagami i mrożonym groszkiem. Całość posmarować delikatnie olejem lub oliwą.


 Keksówkę przykryć folią do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 1-1.5 godziny w 180 C. Pod koniec pieczenia ściągnąć folię by całość się lepiej zrumieniła. Podawać na ciepło lub zimno.


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz