sobota, 9 marca 2013

Kruche różyczki z marmoladą truskawkową


Te pyszne ciasteczka-różyczki dość często pojawiały się na różnych portalach kulinarnych ale dopiero zdjęcie i przepis Edytki zmobilizowały mnie żeby je w końcu upiec. No i upiekłam.
Różyczki ładnie wyglądają, są przyjemnie kruche i pyszne :)
Polecam:) 

Składniki:

450 g maki pszennej tortowej (plus do podsypywania)
1 kostka margaryny Kasia (250 g)
4 zółtka
1 białko
80 g cukru pudru
szczypta soli
marmolada truskawkowa (lub inna, ulubiona )

Mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać posiekaną margarynę, cukier puder, szczyptę soli i żółtka. Z białka odebrać małą część i resztę dodać do składników w misce. Zagnieść składniki by powstało gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią i wstawić do lodówki na jakieś 20- 30 min. 
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie, wykrawać kółka o średnicy ok. 6 cm. Kółka z ciasta układać jedno na drugim,po 5, tak by na siebie lekko zachodziły. Miejsca łączenia posmarować delikatnie pozostawionym białkiem, docisnąć.


Na kółka nałożyć marmoladę. Ja bałam się kłaść zbyt dużo, ale myślę, że następnym razem nałożę jej więcej. 

Zaczynając od kółka na górze, zwinąć całość w rulon i przekroić go na pół .


Połówki ruloników układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Delikatnie ułóżyć kształt różyczek.


Blaszkę wstawić do nagrzanego do 190 C piekarnika i piec przez ok. 15- 20 min.
Upieczone posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)



2 komentarze:

  1. mmm.. już czuję, już sobie wyobrażam, jakie muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak,są pyszne, i kruche, i cieszą oko :) Dziekuję i polecam:)

    OdpowiedzUsuń