Są smaczne choć różnią się trochę smakiem od pączków tradycyjnych.
Polecam,ponieważ są bardzo szybkie i proste w wykonaniu a z ciastem również nie będzie żadnych problemów:)
Pączki są najsmaczniejsze w dniu ich zrobienia:)
Pączki są najsmaczniejsze w dniu ich zrobienia:)
Składniki:
500 g mąki tortowej
300 ml wody
80 g świeżych drożdży
30 ml oleju
4 łyżki cukru
powidła lub marmolada (ja użyłam śliwkowych z rumem)
Wodę podgrzać w rondelku,do ciepłej wrzucić rozkruszone drożdże oraz cukier,mieszać by drożdże się całkowicie rozpuściły. Do większej miski wsypać przesianą mąkę,do mąki powoli wlewać miksturę drożdżową,wyrabiać ciasto i stopniowo dolewać olej.Ciasto będzie gotowe gdy przestanie się kleić do rąk,będzie głądkie i lśniące. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto i szklanką wykrawać krążki.Krążki ułożyć na posypanym mąką blacie ,przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (rosną bardzo szybko).Na większą patelnię wlac olej,na gorący olej kłaść krążki i smażyć pączki z obu stron do ładnego zrumienienia.
Gotowe układać na papierowym ręczniku.Nakłuwać szprycą i wciskać powidła.Można posypać też cukrem pudrem lub polać lukrem.Pączki w sam raz dla alergików albo poczatkujących.Smacznego:)
wyglądają bardzo dobrze, nie różnią się od tych mleczno-jajecznych :D
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, wyglądają bardzo dobrze:-) A czy możesz bliżej określić czym konkretnie, Twoim zdaniem, różnią się od tych tradycyjnych? Bo nie chce mi się wierzyć, że różnica w smaku jest znacząca:-) Pozdrawiam gorąco:-)
OdpowiedzUsuńW imieniu pączków,dziękuję:)
OdpowiedzUsuńCzym się różnią? Wiesz,ciężko słowami ten smak opisać ale różnica jest,może mała ale jest.Są może nawet trochę "lżejsze" od tradycyjnych.Inny też jest kolor pączków w środku ale można dodać trochę kurkumy do ciasta i kolor będzie ładniejszy.Ja nie dodawałam ale osoba od której mam przepis dodawała.Ogólnie są dobre,ale inne od jajecznych,jak napisała Szana:)
Dzięki za odpowiedź:-) Zapiszę sobie ten przepis! Muszę spróbować tych pączków, zwłaszcza, że ostatnio mam ambicję, by jakieś pączki przygotować, bo nigdy czegoś podobnego nie robiłam:-) Mam nadzieję, że w końcu zbiorę się w sobie i wyjdzie mi coś smakowitego:-)
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy:) Daj koniecznie znać jak Ci wyszły no i czy smakowały:)
OdpowiedzUsuńTen przepis też wypróbuję niebawem,Gocha
OdpowiedzUsuńAneto bardzo smaczne pączki. A różnica w smaku dla mnie jest pomijalna ;-) ja użyłam tylko mleka i pokolorowałam ciasto kurkumą. Fajnie wyrosły i nie nasiąkły smalcem. Zobaczymy jak będą smakować dzisiaj ;-)
OdpowiedzUsuńFajnie,że jesteś zadowolona:) Te paczki są bezproblemowe i smaczne,nasze na drugi dzień juz takie smaczne nie były ale były zjadliwe,jak najbardziej:)
OdpowiedzUsuńPodobno czerstwe są najzdrowsze ;-)
OdpowiedzUsuńHa,ha,no właśnie:)
OdpowiedzUsuńpyszne:)
OdpowiedzUsuńWięcej niż pyszne poprostu wyśmienite
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńJezu jaki cudowny przepis! Karmie piersią dziecko które ma alergie na mlekopohodne wszystko plus bialka jajka wiec od 7miesiecy nie mialam w ustach nic slodkiego!!! Dziekuje dziekuje! Jakieby nie byly będą cudowne!!!
OdpowiedzUsuńWyszly pyszne :) Dziękuję
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo się cieszę:)
OdpowiedzUsuńWitam, ile sztuk pączek wychodzi z podanej porcji.
OdpowiedzUsuńgóry dziękuję za odpowiedź
No niestety, dokładnie nie pamiętam, ale myślę, ze ok. 20....
OdpowiedzUsuń