sobota, 25 sierpnia 2012

Ciasto marchewkowe z polewą-kremem mojego pomysłu:)


Ciasto marchewkowe z kremem serowo-czekoladowym wygląda i smakuje wyśmienicie:)
Krem serowo-czekoladowy wymyśliłam jakiś czas temu, świetnie nadaje się do innych ciast.
Polecam to ciasto,bo jest bardzo smaczne....kurcze,i jak tutaj się odchudzać???

Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki startej i lekko odcisniętej marchewki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyzeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
bakalie: orzechy,rodzynki,itp-ilość według uznania-u mnie po garści

Krem:

300 g serka Philadelphia
100 g białej czekolady

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę,do ubitej masy dodawać stopniowo mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia,cynamonem i przyprawą do piernika,olej,na końcu marchewkę i bakalie.Wymieszane składniki na ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą okrągłej ,średniej wielkości tortownicy.Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez ok 40-45 min.Ostudzone ciasto przekroić na pół.




Do rondla włożyć serek oraz połamana białą czekoladę,na malutkim ogniu doprowadzić do całkowitego roztopienia się czekolady i połączenia sie jej z serkiem philadelphia.Powinna powstać gładka,lśniąca masa:)


Przekrojone części ciasta marchewkowego posmarować ciepłym jeszcze  kremem,złożyć i wierzch również posmarować kremem.
Udekorować według uznania.Smacznego:)


11 komentarzy:

  1. Cudne ciasto, ale ta polewa działa najbardziej na moje kubki smakowe. Musi być pyszna...

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne ciasto , lubię marchewkowe ,bo jest zdrowe i smaukje świetnie , a polewa bardzo fajna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy26/8/12

    Witam:) Ciasto wygląda pieknie.Mam pytanie odnośnie polewy,czy gdy zastygnie to nie jest zbyt ciężka,twarda? Czy nadaje się również do biszkoptu? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. to musi być przepyszne! i wygląda wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Whiness,teenager,kuchcikOla-dziękuję za miłe komentarze i cieszę się bardzo,że spodobał się Wam mój pomysł na krem:)

    Jeśli chodzi o pytanie o konsystencję kremu,to jest świetna ponieważ krem ładnie się zastyga,nie rozlewa a jednoczesnie nie jest za twarda i skomplikowana w krojeniu.Nie wiem,co mam napisać o biszkopcie,mam zamiar dopiero wypróbować z biszkoptem,ale myslę,że będzie ok:)

    OdpowiedzUsuń
  6. już mam na nie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ostatnio robiłam marchewkowe i jestem nim zachwycona :-) szkoda, że się już skończyło :(
    bardzo ładne Ci wyszło! a polewa pierwsza klasa :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. chantel.Magda-dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy30/8/12

    Muszę przyznać,ze skusiłam się i spróbowałam zrobić tą polewę.Jestem zachwycona,proste i jakie pyszne! Zdolniara z Ciebie,ja bym nie wpadła na połączenie tych składników:) Pozdrawiam i dziękuję za podzielenie się fajnym pomysłem na polewę.
    Gocha

    OdpowiedzUsuń
  10. Gocha,ja się ciesze,ze zrobiłaś i o tym napisałaś:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam.
    Chciałabym się zapytać na jakiej wielkości foremke są podane składniki?

    OdpowiedzUsuń