sobota, 28 kwietnia 2012

New York Cheesecake


Sernik z serka Philadelphia jest bardzo smaczny,kremowy i bezproblemowy.
Polecam:)

Składniki:
  • 300 gr ciasteczek  Digestives
  • 200 gr masła
  • 900 gr serka Philadelphia(użyłam 3 opakowania po 300 gr)
  • 4 duże jajka
  • 240 gr cukru pudru
  • 200 gr jogurtu greckiego kremowego
  • 3-4 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 60 ml soku z cytryny
Całą formę średniej wielkosci tortownicy wyłożyć folią aluminiową.Ciasteczka dokładnie pokruszyć(można za pomocą blendera) i połączyć z roztopionym masłem.Spód tortownicy (można też boki-choć ja tego nie robiłam) wyłożyć ciastkami z masłem,dobrze docisnąć i wstawić do lodówki.Piekarnik włączyć i ustawić tem.na 170 stopni C.Wszystkie składniki na masę serową dokładnie zmiksować,dość rzadką wylać na schłodzony spód a górę tortownicy przykryć folią aluminiową (góra sernika powinna być jasna,nie spieczona) i wstawić do piekarnika na ok. 1 godzine i 45 minut(lub do momentu az ser się zetnie-a sprawdzić to można patyczkiem).Upieczony sernik pozostawić do całkowitego wystygnięcia,przechowywać w lodówce. 
Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Ale śnieżnobiały Ci wyszedł, mój jest zawsze kremowy, myślę, że to kwestia jajek. Tak czy tak sernik zawsze pyszny wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto! Wygląda bardzo smakowicie! pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. anemom,mi zawsze wychodzi taki jaśniejszy ale ja faktycznie częściej używam jaj z supermarketu niestety,a sernik zawsze się udaje i świetnie smakuje,to prawda:)

    OdpowiedzUsuń