czwartek, 22 marca 2012

Ciasteczka maślano-cytrynowe


Kruche,maślane ciasteczka...kto ich nie lubi? Z dodatkiem skórki i soku z cytryny smakują jeszcze lepiej:)
Polecam:)



 Składniki:

200 g zimnego masła
100 g drobnego cukru do wypieków(albo cukru pudru)
400 g mąki
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
strata skórka z jednej cytryny


Masło posiekać,dodać pozostałe składniki,zagnieść szybko ciasto.Jeśli będzie zbyt klejące,dodać więcej mąki.Z ciasta zrobić kulę i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.Po tym czasie z ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać.Wykrawać foremką wielkanocne kształty(zajączki,jajka,kurczaczki,itp).Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.Piec przez ok.10 min w 180 C.Studzić na kratce.Dekorować według uznania.Ja udekorowałam lukrem z dodatkiem barwników spożywczych.
Ciasteczka są również bardzo smaczne bez dekoracji.


Smacznego:)


5 komentarzy:

  1. Piękne i apetyczne Anetko są twoje ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przedświątecznie Wam dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy30/3/13

    Cudowne są te ciasteczka :)! Upiekłam je wczoraj, są naprawdę pyszne, polecam gorąco, Agata

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę,że smakują :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń