środa, 15 lutego 2012

Mus czekoladowo-pomarańczowy



Taki mus czekoladowy robię bardzo często,ostatnio zrobiłam z pysznym sosem pomarańczowym-smakował naprawdę wybornie:)
Polecam

Składniki:

Sok wyciśnięty z dwóch dużych pomarańczy
 2-3 łyżki cukru owocowego
1 łyżka śmietanki kremówki
100 g gorzkiej,ciemnej czekolady (74 procent kakao)
3-4 łyżki zimnej wody
3 jajka


Zaczynamy od przygotowania sosu pomarańczowego:sok pomarańczowy wlewamy do rondelka,dodajemy cukier i na małym ogniu gotujemy,mieszając od czasu do czasu łyżką.Sos będzie gotowy po ok.20 minutach gotowania.Po tym czasie do gorącego sosu dodajemy śmietankę,mieszamy.W między czasie do większego garnka wrzucamy połamaną czekoladę,dolewamy wodę i na malutkim ogniu czekoladę roztapiamy.Zółtka oddzielamy od białek i dodajemy do gorącej,roztopionej czekolady.Dokladnie mieszamy aż powstanie blyszcząca,jednolita masa.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy czekoladowej.Dokładnie mieszamy i taką masę przelewamy do pucharków,salaterek.Wstawiamy do lodowki aż stężeje.Przed podaniem polewamy mus sosem pomarańczowym.Pychotka:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz