środa, 18 stycznia 2012

Kruche ciasteczka walentynkowe polukrowane lukrem z sokiem z czarnego bzu



Bardzo proste,łatwe,szybkie i smaczne kruche ciasteczka.
Z lukrem z dodatkiem soku z czarnego bzu smakują naprawdę wspaniale.
Przepis na ciasto  znaleziony tutaj.



Składniki:


450 g mąki
 300 g masła
 1 jajko
150 g cukru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia

ulubiony aromat(waniliowy,śmietankowy,cytrynowy,rumowy,itp)




1 szklanka cukru pudru
4-5 łyżki gęstego soku z czarnego bzu
sok z cytryny




Mąkę przesiać,dodać posiekane masło,jajko,cukier,proszek do pieczenia.Zagnieść ciasto,uformować kulę i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.




Ciasto rozwałkować  na ok.0,5 cm (lub nawet cieńsze),wycinać ciasteczka-serduszka.Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec  w 180 stopniach przez 10-12 min.




Do cukru pudru wlać sok z czarnego bzu,wymieszać,dodać sok z cytryny w celu rozrzadzenia. Mój sok z bzu był dosyć gęsty,dodałam więc sporo soku cytrynowego,ale to tylko poprawiło smak lukru.Gdyby jednak lukier wciąż był zbyt gęsty,można dodać odrobinę wody.



Ja lukier zrobiłam dwa razy.Za pierwszym razem cukier puder rozrobiłam z wodą i dodałam tylko odrobinę soku,lukier był lekko różowy.Za drugim razem dodałam sam sok.Kolor wyszedł zdecydowanie mocniejszy.



Wystudzone ciasteczka posmarować lukrem,gdy lukier całkowicie zgęstnieje, ciasteczka przełożyć do pojemnika(szklanego lub blaszanego) i szczelnie pojemnik zamknąć.




Ciasteczka są bardzo kruche,bardzo smaczne a z takim lukrem są po prostu przepyszne:)

20 komentarzy:

  1. Anonimowy19/1/12

    Strasznie,strasznie mi się podoba pomysł na lukier.Akurat mam sok z czarnego bzu.Dzięki wielkie za pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja dziękuję:) A z lukrem to było tak,że nie dostalam w sklepie czerwonego barwnika,były zielone,niebieskie,żółte a nawet czarne a czerwonego nie:)Ale w sumie nie ma tego zlego....

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wspaniałe ciasteczka.Mojej Klarci też sie podobają :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią bym jej podesłała trochę takich pysznych ciasteczek:)
    Dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już się biorę za pieczenie :) Szukałam jakiegoś szybkiego i taniego przepisu na walentynki,a tu Twoje ciasteczka ;) Pięknie wyglądają :) Dziękuję Ci za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszę,że ten przepis może Ci się przydać.Mam nadzieję,że ciasteczka wyszły i że smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowały i to bardzo ;) Dziekuję Tobie!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo się cieszę:)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy24/1/13

    mam pytanie czy ten sok z bzu czarnego może być taki jak są soki do rozcieńczania ( np herbapolu ).. i gdzie kupiłaś ten sok? ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Myslę,że taki kupny też będzie dobry a ja dostałam sok od mojej mamy,ona zrobiła go sama:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy24/1/13

    a można taki sok zastąpić innym smakiem.. np. wiśnia? porzeczka?

    co do ciasteczek na pewno wyjdą pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Myslę,że można:)

    OdpowiedzUsuń
  13. jeśli można wiedzieć, to na ile około ciastek jest ten przepis ?

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie podam Ci dokładnej ilości ciasteczek ale mogę napisać,że trzy pełne blaszki conajmniej:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy7/2/13

    czadzior teraz o 17:53 7 lutego pieke to!

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy8/2/13

    Miłosne te Twoje ciacha ;) a jak nakładałaś lukier, że powstały takie serca, użyłaś foremki?

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie,nie używałam.Najpierw nakładałam malutką łyżeczką a potem rozprowadzałam na całości drewniamym patyczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobienie dobrego lukru nie jest łatwe ale widzę, że tu jest wzorowe wykonanie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy11/11/13

    Bardzo śliczne te twoje ciacha i smaczne.Tylko mam pytanie ile dodawałaś cukru pudru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy11/11/13

      a już się doczytałam

      Usuń