sobota, 8 października 2011

Portuguese fish fritters czyli kotleciki rybno- ziemniaczane



Przepis na te pyszne kulki rybno-ziemniaczane pochodzi z książki "Potatoes- from gnocchi to mash" i jest bardzo znaną portugalską potrawą serwowaną w kazdym zakątku tego kraju.
Również w internecie mozna  znalezć sporo przepisów na portuguese fish fritters,które skłądają się z dorsza i ziemniaków-fajnej alternatywy dla piatkowej ryby z ziemniakami albo frytkami:)
Są dobre na ciepło ale na zimno smakowaly nam bardziej,a ponieważ zrobilam z podwójnej porcji więc mielismy dzisiaj przedlużony obiad :D
Polecam,dobrze smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym z fetą :)


Składniki:

500 solonych filetów z dorsza (użylam zwykłych mrożonych)
500 g obranych ziemniaków
1 mala cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
pół łyżeczki startej gałki muszkatałowej 
sól i pieprz do smaku

mąka do obtoczenia kulek
olej do smażenia

Sos:
100 g sera feta
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
2-4 ząbki czosnku

Sos:
Fetę rozdrabniamy,lączymy z jogurtem i przecisniętym czosnkiem(najlepiej zrobić to blenderem)

Filety z dorsza wkladamy do naczynia z wodą i odstawiamy na kilka godzin(jesli nie mamy solonych-nie musimy czekac tak dlugo) zmieniając wode dwukrotnie.Po tym czasie filety płuczemy,zalewamy ponownie zimną wodą i gotujemy przez ok. 5-10 min.Wodę odlewamy,a rybę rozdrabniamy widelcem lub po prostu czystą dłonią:)

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie,odcedzamy i dobrze ugniatamy.Lekko przestudzone mieszamy z rybą,dodajemy jajko,pietruszke,drobniutko pokrojoną cebulę,gałke muszkatałową  i doprawiamy solą i pieprzem.Dłonią(czystą rzecz jasna) formujemy kulki wielkosci orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące.



Na głebokiej  patelni rozgrzewamy dosć sporą ilosć oleju i wrzucamy nasze dorszowo-ziemniaczane 
kulki,smażymy do czasu aż będą ładnie zrumienione z obu stron.Usmażone przekładamy do naczynia z papierem kuchennym w celu odsączenia tluszczu,podajemy z soem jogurtowym i surówką.





6 komentarzy:

  1. Mm, fantastycznie się prezentują. Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Buszą byc pyszne, u mnie też dzisiaj po portugalsku ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow !!! robiłam podobnie wg. przepisu znajomej,ale twoje też mnie już kręcą :) Super!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy17/10/11

    Robiłam w sobotę,są pyszne ale trzeba dobrze doprawić,w przeciwnym razie będą troszke mdłe,ale w sumie przepis jest super!Dzięki:)
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  5. To w takim razie chyba dobrze doprawiłam bo nam bardzo smakowały:)Oczywiście zgadzam się z Tobą,trzeba je dobrze doprawić do smaku no bo w końcu to tylko ziemniaki i ryba.Dziękuje za komentarz i cieszę się,że zrobiłaś:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń