sobota, 3 września 2011

Tatterowiec troche odmieniony:)


Uwielbiam Tatterowca.
Pieke go od roku,i prawie zawsze tak jak trzeba...to znaczy wedlug przepisu Tatter.Czasami jednak sie zdarza,ze nie mam pod reka razowej maki zytniej no i wtedy musze ten przepis troche odmienic(zeby nie napisac oszukac:))Dzisiaj przepis na taki troszke oszukany ale rownie smaczny Tatterowiec.
Polecam:)

Skladniki:

400 g zakwasu zytniego
150 ml wody(moze byc mniej lub wiecej,w zaleznosci od tego jak gesty mamy zakwas)
300 g maki pszennej chlebowej
100 g maki pszennej razowej
1-1,5 lyzki soli
1/4 lyzeczki miodu


Zakwas wymieszac z makami,woda, sola i miodem.Ciasto powinno byc dosc luzne.Naczynie z ciastem przykryc lniana sciereczka i odstawic do wyrosniecia na ok 1 godzinke.Po tym czasie przemieszac ciasto raz jeszcze.Podluzna foremke wysmarowac maslem,spod oraz boki foremki obsypac platkami owsianymi  i przelozyc ciasto.Wierzch posmarowac cieniutka warstwa oliwy i posypac platkami owsianymi.Przykryc sciereczka i odstawic do ponownego wyrosniecia.U mnie trwa to ok 1-1,5 godziny(w zaleznosci od temperatury panujacej w pomieszczeniu).Gdy caisto ladnie wyrosnie wstawic foremke do zimnego piekarnika.Wlaczyc tem. 200 stopni C i piec przez ok.1 godzine(po tym czasie zawsze wyciagam chleb z foremki i dopiekam jeszcze bez niej).Chleb jest przepyszny.



3 komentarze:

  1. to takze jeden z moich ulubionych chlebow, ale taki piekny, to mi nigdy nie wyszedl :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapomnialam napisac, ze fajnych masz chlopakow :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje Malgosiu:)W imieniu chlopakow rowniez:D

    OdpowiedzUsuń