poniedziałek, 19 września 2011

Sliwkowo-porzeczkowe ciasto orkiszowe


Kruche ciasto z powidłami sliwkowymi,porzeczkami,pianką,kruszonką,na mące orkiszowej-jednym słowem zdrowsza odmiana popularnego Plesniaka:)


Składniki:

3 szklanki razowej mąki orkiszowej
1 margaryna Kasia(250 g)
3/4 szklanki cukru
4 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 lyżki kakao
2-3 kropelki olejku waniliowego
1-2 lyżki gęstego jogurtu
1 słoiczek powideł sliwkowych(u mnie pojemnosć 400 ml)
1 szklanka czarnej porzeczki(może być ze słoiczka)

Białka oddzielic od żóltek.Makę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.Margarynę  posiekać,dodać do mąki,zagniesć ciasto,podczas zagniatania stopniowo dodawać  żółtka oraz jogurt.Wyrobione ciasto podzielić na 3 czesci.Do jednej czesci dodac kakao oraz olejek,zagniesć ponownie.Jedna czesć ciasta rozwałkować i wylożyć nim dno blaszki.Pozostałe dwie czesci wlożyć do zamrażalki.Na rozwałkowane ciasto wylożyć  powidła sliwkowe a na powidła porzeczki.Z ciasta brązowego oderwać mały kawałek,resztę zetrzeć na tarce(duże oczka) i równomiernie  posypać  nim warstwę owocową. Białka ubić  z niewielką iloscią cukru(u mnie 3 lyżki) i delikatnie rozłożyć na warstwie brązowej.Na końcu zetrzeć  trzecia częsć ciasta razem z resztką  ciasta brązowego i posypać wierzch z białkami.Wstawić  do piekarnika nagrzanego do  180 stopni C.Piec przez ok.50 min.Smacznego:)




2 komentarze:

  1. Dzięki Aga:)
    Własnie jestem w trakcie przygotowywania następnego:)

    OdpowiedzUsuń