niedziela, 11 września 2011

Sernikobrownie


Przepis na to ciasto znalazlam kiedys na blogu Evenki.
Zmodyfikowałam  je troszeczkę a efekt był doskonały:)
Polecam:)

Składniki:



Brownie-spod


100 g gorzkiej,(dobrej  jakości), czekolady
2 łyżki kakao
115 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
100 ml mleka
1 szklanka maki


Sernik-góra

2 opakowania twarogu tłustego (250 dkg) u mnie Łowicki
5 łyżek cukru
3 jajka
1 cukier waniliowy
Pol szklanki jogurtu (najlepiej kremowego greckiego)



Spod:

 Połamaną czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Zmniejszyć ogień dodać cukier,mleko i zacząć ubijać,w trakcie ubijania dodać jajka. Ubijać do momentu  masa będzie gładka i lśniącaDodać  make i delikatnie wymieszać wszystko łyżka. Mase przelać do naoliwionej i posypanej maka tortownicy(u mnie mała). Tortownice od zewnątrz można obłożyć  folia do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piecyka a temperaturę obniżyć do 160 stopni C.
Przygotować masę serowa: 
Ser zemlećdodać cukier,jajka, ubić wszystko na gładką masę. Dodać jogurt  i wymieszać. Mase  serowa wylać na upieczone ciasto czekoladowe i wstawić ponownie do piekarnika.Piec przez ok.50 min.Ciasto nie urośnie za bardzo ani tez nie opadnie.Jak sprawdzić czy jest gotowe? Po upływie czasu pieczenia włożyć w środek patyczek i sprawdzić czy ser jest ściętyOstudzić i wstawić do lodówki.
 Smacznego:) 




2 komentarze:

  1. Mrr, wygląda wspaniale! Browniesowy spód i sernik na wierzchu...pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje i polecam:)

    OdpowiedzUsuń