niedziela, 28 sierpnia 2011

Omlet z warzywami na smaczne śniadanie


Zachciało nam się warzywnego omleta na śniadanie:)
No i był.Pyszny,syty,lekko słodki bo z groszkiem:)
Polecam


Składniki:


6 dużych jajek


kilka plasterków boczku(użyłam 6 cieniutkich, kupionych-pokrojonych w plastry)


garść mrożonego groszku


po kawałku papryki(czerwonej,zielonej,żółtej-pokrojonej w paseczki)


łyżka octu winnego


szczypiorek (ilość według uznania-zostawić trochę do posypania)


sól(niekoniecznie jeśli boczek jest bardzo słony),pieprz


czerwona papryka w proszku




Boczek pokroić na małe kawałki,wrzucić na rozgrzaną patelnię,dodać odrobinę oliwy.Gdy się przyrumieni dorzucić warzywa,polać octem winnym,smażyć do czasu aż warzywa zmiękną.Jajka wbić do miseczki,roztrzepać,dodać paprykę,sól,pieprz.Roztrzepane jajka przelać na patelnię z warzywami,patelnię przykryć pokrywą i na małym ogniu pozostawić do momentu aż spód będzie ładnie upieczony,góra jednak pozostanie w dalszym ciągu surowa.


Jeśli mamy pod ręką drugą patelnię takiej samej wielkości to przekładamy po prostu omleta z patelni na patelnię i dosmażamy drugą stronę. Jeśli jednak nie mamy drugiej patelni to przewracamy omlet do góry dnem na blachę do pieczenia i dopiekamy w piekarniku. Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Ale pyszny,mniami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Omlet rzeczywiście podobny do tego, który ja zrobiłam. Twój prezentuje się pysznie. Dodatek zielonego groszku to fajny pomysł - daje dobry efekt kolorystyczny. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo Ci dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń