poniedziałek, 25 marca 2013

Roladka prawie jak bounty


Pyszna roladka  biszkoptowa z jeszcze pyszniejszym kremem kokosowym:)
Polecam :)

Składniki:

Biszkopt:


3 jajka

3 łyżki cukru

1 łyżka kakao

2 łyżki mąki

szczypta soli


Krem:


1 szklanka mleka

3 łyżki cukru

1/3 kostki margaryny Kasia lub masła polskiego

20 dkg wiórków kokosowych

1 żółtko


Ulubiona polewa czekoladowa lub według mojego przepisu:


1/3 kostki margaryny Kasia

4 łyżki cukru

2 łyżki mleka

3-4 łyżki kakao



Blaszkę do pieczenia posmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub kaszką. Piekarnik nagrzać do 180 C. Jajka ubić z cukrem do białości, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Do ubitych jajek dodać stopniowo makę i kakao, delikatnie wymieszać i przelać masę na blaszkę. Wstawić do piekarnika i piec przez 10-20  min lub do "suchego patyczka". 


 Do rondla wlać mleko, podgrzać, do ciepłego dodać cukier i margarynę, zagotować na małym ogniu, odlać 2 łyżki i roztrzepać z żółtkiem. Go gotującej się masy dodać kokos i żółtko, chwilę razem gotować. Odstawić rondel z ognia. Biszkopt ułożyć na papierze do pieczenia. Na upieczony kakaowy biszkopt nałożyć przestudzoną masę kokosową. 

Zwinąć biszkopt jak roladę, przy pomocy papieru do pieczenia, który trzeba stopniowo wyciągać. Zwinietą roladę polać polewą czekoladową i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce lub do lodówki.


6 komentarzy:

  1. koniecznie do spróbowania! uwielbiam bounty i wszelkie kokosowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, bo ciacho jest przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy26/3/13

    czy biszkopt przy zwijaniu nie popęka ? nie robiłam jeszcze rolady a wszędzie widzę, że roladę zwijają na wilgotnej ściereczce a potem smarują kremem, Pani sposób bardziej i odpowiada bo raz i po sprawie :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo rozumiem, zwijają na ściereczce a potem smarują kremem ? Czy najpierw zwijają, potem rozwijają i smarują, czy o to chodzi ?

      Mój biszkopt nie popękał, mimo,iż dałam dużo kremu, bo zrobiłam z podwójnej porcji (jednak radzę zrobić z tego przepisu, bo z podwójnej porcji kremu jest zdecydowanie za dużo ) Gdzieniegdzie porobiły się tylko delikatne, malutkie pęknięcia ale to tylko dlatego,że kremu było trochę za dużo i ciężko mi było roladkę zwinąć.
      Nigdy nie zwijałam roladki na wilgotnej ściereczce, muszę kiedyś spróbować :)

      Usuń
  4. To jak taki batonik bounty tylko w wersji XXXXXL:D

    OdpowiedzUsuń