piątek, 1 marca 2013

Kluseczki z marchewką i dynią na mące bezglutenowej


To moje drugie kluski z dynią. Tym razem dynię starłam na tarce i dodałam również starta marchewkę, widać na zdjęciu kolorowe wiórki przez co kluseczki wydaja się bardziej wesołe i apetyczne. 
Mam w domu niejadka warzyw a jednocześnie wielbiciela kluseczek więc takie połączenie zawsze jest idealne.

Składniki:

600 g ugotowanych ziemniaków
100 ml startej marchewki
300 ml startej na wiórki dyni (użyłam piżmowej)
1 jajko
1,5 szklanki mąki bezglutenowej
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
1 łyżka zmielonych nasion kolędry
2 łyżki masła lub oleju

W większym garnku postawić do gotowania wodę, lekko osolić. 
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić marchewkę i dynię, posolić i popieprzyć, doprawić sokiem z cytryny i chwilę smażyć.


W misce ugnieść ze sobą ziemniaki, dynię i marchewkę, dodać jajko i mąkę, dobrze wszystko zagnieść, dodać kolędrę i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Formować małe kulki i wrzucać na gotujacą się wodę. Gotowac przez ok3- 4 min od chwili wypłynięcia. Podawać z barszczykiem lub inną zupą albo samodzielnie okraszone cebulką z boczkiem. Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Fajny, sycący posiłek :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Misia:) Również pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń