piątek, 15 marca 2013

Jogurtowe babeczki do koszyczka


Bardzo dobre i ładnie się prezentujące, jogurtowe babeczki z tego przepisu :) 
Upiekłam je w foremkach na babeczki oraz silikonowych foremkach w kształcie pisanek.
Polecam :)

Składniki:

125 g naturalnego jogurtu
75 g roztopionego masła
2 duże jajka
skórka otarta z 1 cytryny
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta  soli
125 g drobnego cukru do wypieków

W misce wymieszać ze sobą suche sładniki, czyli makę, sól i sodę oczyszczoną.

Do szklanej miski wlać jogurt, dodać lekko przestudzone masło i wymieszać z jogurtem. Dodać również jajka, otartą skórke z cytryny i wszystkie składniki  razem delikatnie wymieszać. Potem dodać składniki suche, wszystko razem wymieszać do połączenia się składników i powstania gładkiej masy.

Foremki na babeczki wysmarować masłem i posypać  maką, jeśli mamy silikonowe foremki, nie musimy smarować ich masłem ani posypywać mąką. Delikatnie nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremek. 
Foremki wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec babeczki przez ok 20 - 25 min. 
Po upieczeniu i przestudzeniu babeczki można udekorować lukrem.
Smacznego:)


I upieczone w silikonowych foremkach 



2 komentarze:

  1. Anonimowy30/3/13

    Babeczki są świetne,upieczone dzisiaj wczesnym rankiem,jedna była w koszyczku, pięknie się prezentowała.Pozdrawiam:)Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, bardzo się cieszę i pozdrawiam :)

    Ja też je piekłam w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń