sobota, 2 marca 2013

Bułki drożdżowe z pieczarkami i cebulką -pyszne !


Do upieczenia bułeczek z pieczarkami  przymierzałam się od jakiegoś czasu no i w końcu upiekłam. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, sprężyste i pulchne  w środku. Skórka nie jest zbyt zrumieniona i dość twarda a jednocześnie bardzo chrupiaca. Bułki są najlepsze gdy przestygną. Doskonałe z masłem i żółtym serem.
Bardzo polecam:)

Składniki:

100 g drożdzy świeżych
1 łyżka cukru
450 ml ciepłej wody
800 g mąki pszennej tortowej (może być trochę więcej, zależy od tego ile maki weźmie ciasto)
3 łyżki mąki razowej orkiszowej
1 szklanka posiekanych w kosteczkę i zesmażonych na oleju pieczarek ( kiedyś robiłam sos i zamroziłam sobie takie pieczarki,do bułek w sam raz )
1 łyżka suszonego  rozmarynu
1 łyżka  soli kamiennej
1 duża cebula
1 łyżka oleju ( z tej łyżki oleju można zrezygnować, jeśli było go wystarczająco dużo z cebulą i pieczarkami )
mąka do podsypywania


Cebulę pokroić w kostkę i zesmażyć na złoty kolor. Dodać pieczarki, wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać rozmaryn.
Drożdże pokruszyć do szklanej miski, zasypać cukrem i rozetrzeć. Do drożdży wlać ciepłą wodę, dodać przesianą mąkę, mieszać łyżką, dodac sól kamienną, mąkę orkiszową, pieczarki z cebulą, zagnieść ciasto, na końcu dodać łyżkę oleju. Ciasto powinno być dobrze zagniecione, niezbyt gęste ale takie by dało się uformować kule. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce by urosło, naczynie przykryć lnianą ściereczką. Moje ciasto zagniałałam kilkakrotnie i kilkakrotnie wyrastało, ale myślę,że to nie jest konieczne.


Z ciasta formować kule i układać je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Mozna sobie pomagać poprzez posypywanie rąk mąką ponieważ ciasto będzie się trochę kleiło.  Przykryć lnianą ściereczką i odstawić by wyrosły. Wyrośnięte posmarować olejem i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika.

Moje bułki piekły się przez ok 30 min i mimo tego skórka nie była zbyt brązowa, jednak bułeczki na pewno dobrze wypieczone.

Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Anonimowy2/3/13

    Wspaniałe bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma jak domowe pieczywo ... wygladaja pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Wam, miło mi ,że bułeczki się Wam podobają:)
    Aneta, mieszkałam kiedyś w Elmwood Park:)

    OdpowiedzUsuń