sobota, 19 stycznia 2013

Karkówka z pieczarkami w piwnym sosie


Karkówka duszona w piwie ma ciekawy smak,mięso jest mięciutkie i soczyste.
Trzeba tylko uważać,żeby podczas gotowania nie zakręciło się w głowie od  kosztowania sosu:)
Polecam:)

Składniki:

800 g karkówki w kawałku
1 cebula
3 listki laurowe
1 łyżka octu winnego
2 szklanki ulubionego,jasnego piwa
sól,pieprz
suszona papryka
suszony lubczyk
suszony rozmaryn
kucharek
2 łyżki oliwy
2 łyżki śmietany

350 g większych pieczarek

pół główki malej, białej kapusty
1 cebula
pieprz cytrynowy
sól
2 listki laurowe
cząber
2 łyżki śmietany kremówki
zmielone nasiona kolędry
sok z cytryny
drobniutko posiekana natka pietruszki

Karkówkę kroimy w plastry,nacieramy przyprawami(solą,pieprzem,lubczykiem,papryką,rozmarynem).Na patelni rozgrzewamy oliwę,na rozgrzaną oliwę wrzucamy plastry karkówki i zrumieniamy z dwóch stron,potem odkładamy do innego na czynia.Na ten sam tłuszcz na którym zrumieniana była karkówka,wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę i listki laurowe,gdy cebula się zeszkli wrzucamy ponownie mięso i wszystko zalewamy piwem.Zmniejszamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem mięso żeby się dusiło.

W czasie ,gdy mięso się dusi na małym ogniu, czyścimy i płuczemy pieczarki,przekrajamy je na 4 części i wrzucamy do duszącego się w piwie mięsa.Patelnię przykrywamy pokrywką i zostawiamy do dalszego duszenia.

Kapuste drobno szatkujemy lub kroimy nożem.Wkładamy do garnka i zalewamy wodą.Gotujemy ok.10 min. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę,dodajemy listki laurowe oraz pokrojoną w paski cebulę.Gdy cebula się zeszkli i zrumieni dodajemy kapustę oraz przyprawy.Smażymy chwilę,na końcu dodajemy śmietanę,natkę i doprawiamy sokiem z cytryny. W razie konieczności doprawiamy do smaku Kucharkiem.
Gdy karkówka będzie miękka,odlewmy niewielką część sosu piwnego i dodajemy do niego śmietanę.Mieszamy i wlewamy ponownie wszystko do całośći.W razie konieczności doprawiamy jeszcze do smaku.

Podajemy z kapustą i ziemniakami lub kluskami,np.śląskimi. 




Smacznego:)

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie mięska :) super zdjęcie, karkówka taka apetyczna :) zjadłabym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Kasiu:) I polecam,jeśli lubisz karkówkę i......piwo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy10/12/13

    Nie uzywam Kucharka bo to chemia. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń