Wyszła bardzo smaczna, dlatego też z czystym sumieniem polecam ten przepis
wszystkim wielbicielom kaszy jaglanej ( i również tym,którzy jeszcze nigdy kaszy jaglanej nie jedli).
Smacznego:)
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2,5 szklanki wody+wrzątek do zalania kaszy w celu pozbycia się goryczki
1 opakowanie swieżego szpinaku( u mnie 400 g)
20 dkg serka koziego
4 łyżki jogurtu greckiego
1 średniej wielkości cebula
4 ząbki czosnku
suszony koperek
sól i pieprz do smaku
1/2 kostki sera feta
olej lub oliwa
Szpinak opłukać,zalać wodą,zagotować,odlać nadmiar wody.Cebulę drobno posiekać,wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę,zrumienić.Do zrumienionej cebuli dodać podgotowany szpinak,przeciśnięte ząbki czosnku,koperek(ilość według uznania).serek kozi.Wszystko dusić jakieś 5-10 minut.Pod koniec dolać jogurt grecki, doprawić do smaku solą i pieprzem.Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem,odstawić na 2 min,a następnie odcedzić.Ponownie zalać wodą i gotować,lekko osoloną, na małym ogniu przez ok.20 min.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,na spód nałożyć 1 część ugotowanej kaszy jaglanej,na nią nałożyć 1 część szpinaku,potem znowu kaszę i ponownie szpinak.Całość posypać pokruszoną fetą i suszonym (albo świeżym) koperkiem.Zapiekać przez ok.30-40 min w 180 C.Podawać na ciepło lub na zimno( na zimno ładnie się kroi). Polecam i smacznego:)
torcik szpinakowy, zielona uczta
OdpowiedzUsuńps.warto usunąć weryfikację obrazkową.
torcik szpinakowy, zielona uczta-podoba mi się:) Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńWidzę, że "szalejesz" z kaszą jaglaną, a zapiekanka prezentuje się znakomicie. Koniecznie muszę taką zrobić.
OdpowiedzUsuńTo prawda,trochę się rozszalałam z tą kaszą,kupiłam kiedyś trzy woreczki na zapas,bo ciężko tutaj ją spoykać,no i teraz trzeba "zużyć":) Jednak bardzo polubiliśmy kaszę jaglaną:) A zapiekankę zrób koniecznie bo bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńmniammmmm:)\
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam na obiad. Nie miałam sera koziego więc dodałam więcej fety. Wyszła pyszna, a że muszę więcej jaglanej jeść to potrawa ląduje na mojej stałej liście smacznych i sprawdzonych dań. Dziękuję za przepis. :)))
OdpowiedzUsuńDrui, bardzo, bardzo się cieszę:) Dziękuję za skorzystanie z przepisu i podzielenie się wrażeniami w komentarzu :) Pozdrawiam serdecznie :)!
OdpowiedzUsuńa ja spróbuję dziś :) tylko z szpinakiem mrożonym
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że zdjęcia się nie ładują, bo na pewno gotowa zapiekanka wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńJuz zdjęcia są :)
Usuńzastanawiam się, czy taka zapiekanka nie jest za mdła?
OdpowiedzUsuńNie jest ☺
Usuńa ja spróbuję dziś :) tylko z szpinakiem mrożonym
OdpowiedzUsuńSmacznego i daj znac czy smakowalo :)
UsuńGM Forte ze szpinakiem polecam, jest mega dobre.
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie podoba ta kasza!
OdpowiedzUsuń21 yrs old Human Resources Assistant IV Magdalene Blasi, hailing from Shediac enjoys watching movies like "Low Down Dirty Shame, A" and Swimming. Took a trip to The Sundarbans and drives a Mercedes-Benz 500K Roadster. Oficjalna strona
OdpowiedzUsuńdobry adwokat sprawy karne rzeszow
OdpowiedzUsuńTen wpis jest bardzo ciekawy
OdpowiedzUsuń