wtorek, 31 października 2017

Złote dyniowe kostki



Kolejna dynia została dzisiaj upieczona i taki oto pomysł wpadł mi do głowy :)
Zapraszam do spróbowania :)  
Skladniki :

1 średniej wielkości dynia o bardzo pomarańczowym miąższu
sól
pieprz
curry
kurkuma
mielone nasiona kolendry

1 jajko
bulka tarta
mąka pszenna

olej do smażenia

Dynie przekroić na pół,  wyciągnąć miąższ oraz pestki.
Polówki dyni pokroic w podłużne kawałki, ulozyc na blaszce do pieczenia lub w naczyniu  żaroodpornym. Skropić olejem, wstawić do piecyka i piec w 190 C przez około 20-30 minut.



Kilka upieczonych  kawałków dyni obrać ze skorki , pokroic na mniejsze kawałki.



Każdy kawałek dyni oprószyć solą, pieprzem, kurkumą, curry, kolendrą.
Jajko roztrzepać. Kawałki dyni  oprószyć najpierw maka, potem obtoczyć w jajku a na końcu w bułce tartej.


Układać na patelni, na rozgrzanym oleju , smażyć na złocisty kolor z każdej strony.
Podawać  na ciepło lub zimno, najlepiej z jogurtowym sosem czosnkowym :)

Smacznego :) !

2 komentarze: