.....bo w sumie. to kto powiedział, że rurki muszą być tylko z kremem ? :)
Składniki:
Ciasto na rurki :
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka śmietany 18 %
2 łyżki ojeju
50 - 80 ml ml wody
pól łyżeczki soli
1 duży serek philadelphia 280 g
4 średniej wielkości pomidory
sól
pieprz
garść szczypiorku
świeża natka pietruszki
6 metalowych foremek rurek
Do mąki dodać wszystkie składniki oprócz, mąki pszennej , wymieszać. Potem stopniowo dodawać mąkę pszenną i wyrobić ciasto. Ciasto powinna być miękkie ale elastyczne, i nie powinno kleić się do rąk.
Na dobrze oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować ciasto i pokroić na długie paski. To ciasto nie należy do takich, z którymi się dobrze pracuje, więc może się rwać i kleić.
Rurki smarujemy z zewnątrz masłem i posypujemy mąką. Owijamy je paskami ciasta i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Potem zwiększamy tem. do 200 C i podpiekamy rurki na złocisty kolor przez około 5 minut.. Upieczone rurki ściągamy delikatnie z foremek.
Serek przekładamy do miski. Pomidory zalewamy wrzątkiem, ściągamy skórki, kroimy na male kawałeczki. Pomidory łączymy z serkiem, doprawiamy solą , pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem. Delikatnie nakładamy serek do rurek.
Takie rurki z serkiem i pomidorami to naprawdę oryginalna, zdrowa i pyszna przekąska...a może nawet śniadanie lub kolacja :)
wyglądają pysznie:) chyba sobie zrobię podobne
OdpowiedzUsuńPolecam :) Ja jeszcze planuje zrobić z samej mąki z ciecierzycy :)
Usuń