Jeśli zdarzy się Wam wysłać męża lub żonę albo dziecko do sklepu po mąkę z ciecierzycy, a on, ona, ono przyniesie Wam suchą ciecierzycę...nie rozpaczajcie. Zróbcie sobie swoją osobistą, własną mąkę.
Składniki :
sucha ciecierzyca
Potrzebne przybory
elektryczny siekacz - rozdrabniacz
blaszka
sitko o bardzo drobnych oczkach
Ciecierzycę wsypujemy na blaszkę , wkładamy do piecyka, najlepiej gdy pieczemy coś tam, coś tam jeszcze :). Trzymamy w dobrze nagrzanym piecyku przez około 10 - 15 minut.
Wyciągamy z piecyka, czekamy aż całkowicie wystygnie.
Zimną ciecierzycę wsypujemy partiami do rozdrabniacza - siekacza i uruchamiamy maszynę. Moj jest mały więc muszę partiami wsypywać.
Rozdrobnioną ciecierzycę przesiewamy przez sitko i właściwie mąka gotowa :)
Z 500 g suchej ciecierzycy powinny wyjść 2 szklanki mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz