Mam w domu sporo mąki gryczanej, którą kupiłam jakiś czas temu i pomyślałam, że warto upiec jakieś zdrowe ciasteczka :)
Pomyślałam też, że molasses mogłaby dobrze smakować z mąką gryczaną i w sumie dobrze pomyślałam, bo ciasteczka wyszły naprawdę pyszne :)
Takie trochę inne , ale pyszne - jak podsumowało moje dziecko :)
Tak więc polecam , ze szklanką mleka wręcz idealne 😊
Składniki:
210 g maki gryczanej
120 g masła
1 duże jajko
1.5 łyżki Molasses
szczypta soli
1 opakowanie mlecznych groszków czekoladowych (100 g)
2 łyżeczki cukru waniliowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej do wypieków
Masło zmiksować z molasses , dodać jajko, sól, cukier waniliowy. na końcu mąkę gryczaną oraz proszek do pieczenia wraz z sodą , wymieszać, potem jeszcze dodać czekoladowe groszki, zagnieść ciasto.
Ciasto będzie dość klejące.
Naoliwioną dłonią formować z ciasta male kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego .
Kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość znacznej odległości i delikatnie je spłaszczyć .
Blaszkę wstawić do nagrzanego, do 170 C , piecyka i piec przez około 15-20 minut.
Upieczone ułożyć na kratce i poczekać , aż wystygną.
Ciasteczka najlepsze są takie troszkę chrupiące.
Są pyszne :)
Kocham takie ciasteczka! A gryczane to Ameryka!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Ameryka z Meksykiem :)
Usuńale fajniutkie:)
OdpowiedzUsuńAż jestem ciekawa smaku, nigdy nie próbowałam niczego co było robione na bazie maki gryczanej :)
OdpowiedzUsuńCzas to nadrobić i spróbować :)
OdpowiedzUsuń