Ida Święta, czas pomyśleć o pierniczkach :)
Nasze , pierwsze w tym roku, są razowe, orkiszowe oraz pyszne :)
Świetne do zawieszenia na choinkę , ponieważ długo są twarde.
Zainspirowane tym przepisem :)
Składniki:
500 g maki orkiszowej, razowej (plus dodatkowo większa ilość do wyrobienia ciasta )
200 g miodu
1 łyżka melasy
1 jajko
120 g masła
1 opakowanie przyprawy korzennej do ciasteczek
1 łyżeczka sody oczyszczonej do wypieków
1 łyżka cynamonu
szczypta soli
Do maki wsypać przyprawę do ciasteczek korzennych, sól, cynamon, sodę do wypieków, wszystko wymieszać.
W rondlu stopić masło, miód oraz melasę. Rondel ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i dodać stopiony miód, masło oraz melasę do mąki, podczas wyrabiania ciasta dodać rowniez jajko oraz tyle mąki ,by powstałe ciasto było gładkie i lśniące.
Ciasto owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.
(Ja zostawiłam na 4 dni, ciasto trochę się wysuszyło, mimo, iż było owinięte folią, jednak pierniczki wyszły bardzo smaczne :) )
Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko i wykrawać kształty (u mnie gwiazdki w trzech rozmiarach ) .Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na specjalnej folii do pieczenia.
Pieczemy w tem. 170 C . W zależności od rozmiaru pierniczków, skracamy lub wydłużamy czas pieczenia, by się nie przypiekły lub by nie były niedopieczone.
Pierniczki po upieczeniu są dość twarde, i jeżeli upieczemy je tuz przed Świętami to lepiej ich nie zamykać w szczelnie zamkniętym pudelku :) .
Upieczone dekorujemy ulubionym lukrem ( wiem, wiem , nasze nie są idealnie udekorowane, ale za to są pyszne :) ) .
Nigdy nie uzywalam maki orkiszowej Musze koniecznie sprawdzić czy u mnie jest dostepna bo tyle pyszności z niej widze i wszystko jest bardzo kuszące! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMąka orkiszowa zawiera trochę mniej glutenu niż mąka pszenna ale pracuje się z nią równie dobrze, ja często jej używam do ciasteczek, babeczek a białej orkiszowej rowniez do naleśników :)
Usuń