Zapraszam na przepyszne i przezdrowe bułeczki z siemieniem lnianym i szałwią hiszpańską.
Mięciutkie, sprężyste, smaczne :)
Składniki :
Zaczyn
1/2 kostki drożdży (50 g )
1 łyżka miodu
5 łyżek mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
Ciasto
1 szklanka mąki orkiszowej razowej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 duże jajko
2 kopiaste łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżka szałwii hiszpańskiej
1 szklanka ciepłego mleka
plaska łyżeczka soli
20 ml oleju
mąka pszenna do końcowego wyrabiania
1 jajko do posmarowania bułek
szałwia hiszpańska do posypania bułek
ziarenka siemienia lnianego do posypania bułek
Zaczyn
Drożdże pokruszyć, dodać miód. Gdy drożdże się całkowicie rozpuszczą, dodać mleko i mąkę, dobrze wymieszać by nie było grudek i odstawić na około 15 - 20 minut.
Ciasto
Do dużej miski wsypać mąki, sól, dodać jajko i wlać cieple mleko oraz zaczyn, wymieszać.
Potem dodać zmielone siemię lniane i szałwię hiszpańską.
Wszystko razem wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto, dosypując mąkę pszenną oraz dolewając partiami olej który ułatwi wyrabianie ciasta. Wyrobione ciasto powinno przestać kleić się do rąk ale jednoczenie być sprężyste i miękkie.
Wyrobione ciasto przełożyć do delikatnie naoliwionej miski, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 - 1 1/2 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie zagnieść je ponownie a potem podzielić na 10 części i uformować male, owalne bułeczki.
Uformowane z ciasta bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około 30 minut.
Bułki są doskonale z dżemem, miodem, wędliną, serem, masłem lub nawet bez żadnych dodatków :)
Smacznego :)
Z wielka checia skorzystam z zaproszenia I jedna sie poczestuje, wygladaja wspaniale ☺Gocha
OdpowiedzUsuńZawsze tez możesz wpaść na takie w realu :D
UsuńBrawa dla autora tego tekstu !
OdpowiedzUsuńDoskonały wpis oby tak dalej!
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuńUdało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać
OdpowiedzUsuńDokumentnie wykonana praca, świetny poradnik, a bułeczki pewnie jeszcze lepsze, zdecydowanie sama zdecyduję się je upiec, także dziękuję pięknie za przepis :)
OdpowiedzUsuńTreściwy wpis, przemyślany i poczytny. Widać, że blogowanie sprawia Ci przyjemność i potrafisz to robić! Nie przestawaj, bo czyta się to lekko i przyjemnie. :)
OdpowiedzUsuńWyśmienite, na samo spojrzenie robię się głodna. Koniecznie muszę przygotować sobie takie cudeńko :)
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie ten blog
OdpowiedzUsuńMuszę sobie koniecznie zapisać przepis, bułeczki uwielbiam, wszelkiego rodzaju i te również zamierzam sprawdzić! Dziękuje za wpis!
OdpowiedzUsuń