Prosty chlebek tostowy wzbogacony mielonym siemieniem lnianym .
Wygląda jak zwyczajny chleb a jednak zawiera zdrowy akcent i w sumie o to mi chodziło :)
Polecam :)
Składniki :
Zaczyn
1/2 kostki drożdży (50 g )
1 łyżka miodu
5 łyżek mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 plaska łyżka soli
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
Ciasto
600 - 700 g mąki pszennej
300 ml cieplej wody
20 ml oleju
masło do wysmarowania keksówek
płatki owsiane
Zaczyn: Drożdże pokruszyć, dodać miód. Gdy drożdże się całkowicie rozpuszczą, dodać mleko i mąkę, sól, siemię lniane. Wszystko dobrze wymieszać by nie było grudek i odstawić na około 10 minut.
Ciasto: Do większej miski wsypać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy, delikatnie wymieszać i zacząć dolewać ciepłą wodę i jednocześnie wyrabiać ciasto . Podczas wyrabiania dodawać olej. Wyrobione ciasto powinno przestać kleić się do rąk, być sprężyste i dość miękkie.
Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte zagnieść raz jeszcze i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Dwie keksówki wysmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi.
Ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Każdą częścią ciasta wypełnić keksówki i odstawić by ciasto wyrosło. Ja wyrośnięte ciasto posmarowałam jeszcze roztrzepanym jajkiem , jednak to nie jest konieczne.
Keksówki z wyrośniętym ciastem wstawić do piecyka nagrzanego do 170 C i piec przez około 40-50 minut.
Smacznego :)
Smaczne jedzenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBrawa dla autora tego tekstu !
OdpowiedzUsuńCiekawy i inspirujący wpis :)
OdpowiedzUsuńŚwietny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńwspaniały wpis
OdpowiedzUsuńTen wpis dał mi wiele do myślenia.
OdpowiedzUsuńprzydatny wpis!
OdpowiedzUsuńDaje do myślenia
OdpowiedzUsuńWyglada super !
OdpowiedzUsuńBardzo dobry art!
OdpowiedzUsuńidealne dla zoladkowcow
OdpowiedzUsuństosuję siemię lniane od pół roku, naprawdę polecam
OdpowiedzUsuńprawda
OdpowiedzUsuńetam ejst ok
OdpowiedzUsuń